Правителството прие пакет от законодателни промени, свързани с ефективното изпълнение

...
Правителството прие пакет от законодателни промени, свързани с ефективното изпълнение
Коментари Харесай

Одобриха промени в НК срещу кражбата на коли

Правителството одобри пакет от законодателни промени, свързани с ефикасното осъществяване на присъди по отношение на конфискация на имущество, добито от незаконна активност, както и за противопоставяне на незаконното лишаване на моторни транспортни средства (МПС).
Законопроектът за промени в Наказателния кодекс уточни уредбата по отношение на предварителната защита против незаконно лишаване на МПС. В член 195, алинея 1 на Наказателния кодекс (НК) се основава т. 12 за дипломиран състав на кражба, когато деецът с обективните си дейности е показал желание незаконно да присвои МПС и да се разпорежда с него, като със своя движимост. Предлага се още приготовлението към кражба на МПС да се санкционира като независимо закононарушение.
Отпада плануванаъа опция за налагане на различното наказване санкция в случаите на незаконно навлизане в непознато МПС. Това е стимулирано с високата степен на социална заплаха на тези закононарушения, което се обуславя както от забележителната стойност на отнетата движима движимост, по този начин и от обстоятелството, че доста постоянно отнетото МПС се употребява при осъществяването на други закононарушения.
С измененията се планува още директната и непряка полза, добити посредством закононарушението, да се лишават в интерес на страната, в случай че не предстои на връщане или възобновяване. А в случаите когато тя липсва или е отчуждена, да се присъжда нейната равноценност.
Въвеждането на мярката е в осъществяване на условията на Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейски Съюз. Тя цели основаване на действителна опция освен за признание, само че и за дейно осъществяване на наказателните присъди в частта им по отношение на конфискация на имущество, добито от незаконна активност. За взимане на ограничения, гарантиращи съответно ръководство на обезпечено имущество, за възможна следваща конфискация, се оферират промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Те плануват имуществото, обезпечено по реда на член 72 от Наказателно-процесуален кодекс за конфискация или лишаване на движимости в интерес на страната, да се ръководи о г Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.
Във връзка с транспонирането на Директива 2013/48/ЕС за определяне минимални правила по отношение на правото на достъп до юрист в наказателното произвеждане и в производството по осъществяване на европейска заповед за арест, с проектозаконът се уреждат по-подробно правата на лицата при задържане и обвинените в наказателното произвеждане, и правата на лицата в производствата по осъществяване на европейска заповед за арест и на търсените по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР