Правителството прие на днешното си редовно заседание промени в Наредбата

...
Правителството прие на днешното си редовно заседание промени в Наредбата
Коментари Харесай

Ще плащат отпуските при напускане според трудовия стаж

Правителството одобри на днешното си постоянно съвещание промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира методът на пресмятане на компенсацията за необработен заплатен годишен отпуск при преустановяване на трудовото правно отношение на служащия или служителя. Измененията се постановат, защото все още липсва явен метод за установяване на този тип обезщетение.

Според новата наредба при преустановяване на трудовия контракт броят дни неползван заплатен годишен отпуск, за който се изплаща обезщетение, ще се дефинират съразмерно на времето, което се признава за трудов стаж в предприятието към деня на прекратяването на трудовото правно отношение.

Нормативната смяна подкрепя реализирането на отговорностите на работодателя и ще подсигурява правата на работещите и чиновниците.

Правителството, синдикатите и бизнесът месеци наред спореха, без да реализират консенсус, за изплащането на отпуските. Проблемът е, че все още липсва явен метод за установяване на броя дни заплатен годишен отпуск, за които служащият или служителят има право на обезщетение при преустановяване на трудовото правно отношение.

В началото на май КНСБ предложи Националният застрахователен институт да покрие по 20 дни спомагателен годишен отпуск на всеки родител през тази година. В момента на съвсем всички родители им е привършен отпускът.

"Обезщетенията за безработица да бъдат реформирани и действително всеки обезпечен да има достъп до тях, изиска още той. В момента при 20 години обезпечаване и единствено три дни на борсата, в идващите 3 години нямаш право да ползваш обезщетение. Икономическата рецесия ще е V-образна, предсказа синдикалният водач. Това значи, че ще има бързо изплъзване, само че то ще отнеме най-малко година ", изясни водачът на синдиката Пламен Димитров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР