Правителството прие Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите

...
Правителството прие Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите
Коментари Харесай

Правителството прие методиката за оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания

Правителството одобри Методиката за осъществяване на самостоятелна оценка на потребностите от поддръжка за хората с увреждания, заяви пресслужбата на кабинета. Разработването на нормативния акт е регламентирано в Закона за хората с увреждания, който влезе в действие от 1 януари 2019 година

С него се дефинират нови форми на поддръжка, които се разпознават посредством самостоятелна сложна оценка на потребностите и при проучване на функционалните усложнения и съществуването на бариери в осъществяването на ежедневните и други действия на индивида с увреждане.

Методиката регламентира реда и изискванията по правенето на самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания, в това число оценка за потребността от даване на обществени услуги, персонална помощ или различен тип поддръжка при условия и по ред, избрани със закон. С нея се регламентира справедлив метод на пресмятане на броя часове персонална помощ за всеки човек с увреждане до и над 18-годишна възраст.

Заключенията и направленията, избрани в оценката са наложителни за всички способени органи и организации, за осъществяване на съответните права на хората с увреждания.
Тристранният съвет остана разграничен за новата методика за хората с увреждания Социалните сътрудници не реализираха единение за измененията, от които ще зависи на какъв брой часа персонален помощник ще имат право хората
Правителството одобри и Правилник за използване на Закона за хората с увреждания. С него се доразвива новата правна рамка за отбрана на правата на хората с увреждания и се уреждат областите и средствата за оказване на поддръжка.

С нормативния акт се регламентира редът за избор на представители на всички организации на и за хора с увреждания за членове на Съвета за наблюдаване, който ще реализира функционалностите по поощряване, отбрана и наблюдаване на използването на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Определя се редът, по който ще се прави самостоятелна оценка на техните потребностите. Тя ще се прави по искане на индивида с увреждане или на негов легален представител, както и служебно, и ще се изготвя от профилирани отдели в дирекциите " Социално подкрепяне " на Агенцията за обществено подкрепяне.

Въвежда се самостоятелен метод при осъществяването на оценката . За всеки съответен случай ще бъде определян водещ чиновник, който ще обработва цялата налична информация.
Нова формула за оценка на уврежданията от ТЕЛК След вълната от неодобрение, здравното министерство поправя метода на броене
Всеки човек с увреждане или неговият легален представител ще има право да участва на съвещанието, на което ще се изготвя самостоятелната оценка на неговите потребности. Тя ще се дава на шефа на дирекция " Социално подкрепяне " за предприемане на дейности за даване на съответни подкрепящи ограничения.

В правилника са регламентирани и изискванията за разпределяне, погашение и преустановяване на финансовата поддръжка за хората с увреждания въз основа на направената самостоятелна оценка.

В нормативния акт се дефинира и редът за създаване и финансиране на стратегии и планове за поощряване на стопанската самодейност в полза на хората с увреждания, както и методът за финансиране на работодатели за обезпечаване на достъп до работното място за хората с трайни увреждания.

Правилникът урежда реда за финансиране на планове за обезпечаване на претовареност на хората с увреждания в профилирана работна среда и за пускане на независим бизнес.

Регламентира се и редът за осъществяване на квотните отговорности на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания.
Фирмите, които не извършват квотите за хора с увреждания, ще ползват различни ограничения Те са разказани в правилника за използване на новия закон
Всяка година до 31 март работодателите ще би трябвало да уведомяват Агенцията по заетостта за осъществяването на квотата.

Определят се и изискванията, при които работодателите се освобождават от отговорностите за осъществяване на квотата заради справедливи аргументи, както и заплащането на ежемесечни компенсационни вноски при нейното несъблюдение в размер 30 на 100 от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане.

Определени са типовете различни ограничения, с чието използване работодателите се освобождават от погашение на компенсационни вноски за интервала на несъблюдение на квотата.

В правилника са избрани изискванията и редът за финансиране на основаването и действието на Центрове за предпазена претовареност като механизъм в поддръжка трудовата интеграция на хора с голям брой трайни увреждания.

Регламентира се и редът за основаване и поддържане на осведомителната система , в която ще има профил за всеки човек с увреждане.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР