Правителството прие 10-годишна Стратегия и петгодишен Национален план за действие

...
Правителството прие 10-годишна Стратегия и петгодишен Национален план за действие
Коментари Харесай

Правителството прие стратегия за намаляване риска от облъчване от радон

Правителството одобри 10-годишна Стратегия и петгодишен Национален проект за деяние за понижаване риска от облъчване oт радон. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Радонът е натурален източник на йонизиращо излъчване и има максимален принос за вътрешното облъчване на популацията в международен мащаб. Това облъчване води до нараснал риск за развиване на рак на белите дробове, като рискът е симетричен на междинната централизация на радон и на времето на облъчване.

Световната здравна организация дефинира радона за втори по значителност фактор, пораждащ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които в никакъв случай не са пушили. Основна цел на Стратегията е намаляването на груповия и самостоятелния риск за българското популацията от облъчване от радон в здания.

Мерките в двата документа плануват да бъдат прецизирани типовете работни места под земната повърхнина, както и в региони, където се изискват измервания въз основа на оценка на риска. Ще се открива степента на облъчване от радон в здания с публичен достъп, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения и т. н.

Предстои да бъдат създадени насоки по отношение на методите и инструментите за осъществяване на измервания и за предприемане на ограничения. Ще бъдат одобрени методите и критериите, които да се употребяват за установяване на зони за места с евентуално високо облъчване от радон. Въвеждат се и правила за използването на превантивни ограничения при градеж на нови здания, както и коригиращи ограничения – за постройките в употреба. Предвидено е и създаването на информационна тактика за повишение на публичната информираност и за информиране на работодателите и чиновниците за рисковете от облъчване от радон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР