Правителството отпусна нова финансова еднократна помощ за отопление в размер

...
Правителството отпусна нова финансова еднократна помощ за отопление в размер
Коментари Харесай

Депутатите и кабинетът гласуваха мерки в помощ на бедните



Правителството отпусна нова финансова еднократна помощ за отопление в размер на 300 лв., предопределена за осем целеви групи. Това разгласи вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров на брифинг след днешното съвещание на Министерския съвет.

Ще бъдат подкрепени още към 50 000 семейства. „ Държавата ще подкрепи хора и фамилии от нови рискови групи, които досега не са получавали средства за отопление, само че се нуждаят от такава поддръжка “, уточни Лазаров.

За изплащането на финансовата поддръжка държавното управление одобри разпореждане за одобрение на 15 млн. лева спомагателни разноски по бюджета на Министерството на труда и обществената политика, стана ясно от думите му.

Вицепремиерът изясни, че право на еднократната помощ ще имат 8 уязвими групи. Сред тях са фамилиите с деца с трайни увреждания, фамилиите, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от умрял родител, както и децата, настанени в фамилии на родственици или близки или в приемно семейство.

Право на такава поддръжка ще имат и хора с тежки увреждания и хора, които са потърпевшите при естествени бедствия през 2022 година Право на новата еднократна помощ за отопление от 300 лева ще имат и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.

Средствата ще се изплащат от Агенцията за обществено подкрепяне. „ Хората, които имат право на помощта към този момент са разпознати и не е належащо да подават документи за кандидатстване “, съобщи вицепремиерът Лазаров. Той изясни, че сумата ще бъде отпускана по облекчена процедура до края на тази година, тъй че хората да могат да създадат своя осведомен избор по какъв начин да посрещнат разноските си за отопление.

„ До момента към 302 000 хора и фамилии получиха целева помощ за отопление от 623,55 лева В края на октомври бе отпусната еднократна помощ от 400 лева, като досега тя е изплатена на към 10 000 фамилии. С целия пакет от ограничения за поддръжка за отоплителен сезон страната ще подкрепи близо 380 000 души “, сподели вицепремиерът Лазар Лазаров.
И депутатите гласоподава в комисия помощ за учениците
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи беше признат на второ четене в парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика. Измененията са импортирани от Министерския съвет.

Промените засягат отпущането на месечни фамилни помощи за деца с един или двама умряли родители. Сегашната дефиниция „ деца с един жив родител “ не регистрира по най-хубавия метод опцията децата, за които се отпускат част от месечните фамилни помощи, да са деца с двама умряли родители, прецизираха вносителите, съобщи Българска телеграфна агенция. Съгласно измененията те ще продължат да получават такава поддръжка по омекотен ред – без рентабилен тест.

Прието беше предлагането на Корнелия Нинова и група народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “ помощта за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за 1 клас, както е в този момент, само че и за децата от 2, 3 и 4 клас.

Гласувано беше предложение на депутати от ГЕРБ-СДС еднократната помощ за възпитаници в 1 и 8 клас да бъде предоставяна и на тези деца, които са записани в частно учебно заведение. Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) уточни, че средствата са в размер на 300 лв.. По време на дебата депутати показаха, че за тази помощ се кандидатства, като родителите може и да не се възползват от нея.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР