Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на

...
Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на
Коментари Харесай

Одобрени са позициите на България по теми от предстоящи заседания на Съвета на ЕС

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика, което ще се състои на 13 юни в Люксембург.

Очаква се да бъде извършено гласоподаване за избор на страна, в която да бъде ситуиран Европейският орган по труда. Държавите, които показаха оферти за домакинство на новата конструкция, са България, Словакия, Латвия и Кипър. Предвидено е и приемането на Директивата за транспарантни и предвидими условия на труд, Директивата за равновесието сред професионалния и персоналния живот и Регламента за основаване на Европейски орган по труда, оповестиха от държавната пресслужба.

Съветът на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси ще заседава в част „ Здравеопазване “ на 14 юни в Люксембург. Предвиден продан на отзиви сред държавите-членки по Проекта за изводи на Съвета по отношение на стъпки за преобразяване на Европейски Съюз в район с най-хубави практики в битката против антимикробната устойчивост. Ще се дискутира също тематиката за Улесняване на вложенията за трансформиране и възстановяване на здравните системи. В точка „ Разни “ са включени както настоящото законодателно предложение за Регламент по отношение на оценката на здравните технологии и за изменение на Директива 2011/24/ЕС, по този начин и тематиката за медицинските произведения (Регламент (ЕС) 2017/745) - информации от делегациите на Ирландия и Германия.

Съветът на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) ще заседава на 14 юни в Люксембург. В рамките на Европейския учебен срок министрите ще обменят отзиви по главните стопански и финансови аспекти на характерните за всяка страна рекомендации за 2019 година и ще обсъдят напредъка по Директивата на съвета за въвеждане на засилено съдействие в региона на налог върху финансовите покупко-продажби и осъществяването на Плана за деяние за справяне с необслужените заеми в Европа. В дневния ред на съвещанието Румънското председателство предлага ЕКОФИН да утвърди: Доклад за напредъка по построяването на Банковия съюз; Доклад на Съвета ЕКОФИН до Европейския съвет по данъчни въпроси; Решения и рекомендации по използването на Пакта за непоклатимост и напредък. Министрите ще обсъдят и Стратегическата дълготрайна визия за стопанска система, неутрална във връзка с климата „ Чиста планета за всички “.

На 18 юни 2019 година в Люксембург ще заседава Съветът на Европейски Съюз по земеделие и риболовство. Министрите ще продължат с полемиките по пакета за промяна на ОСП след 2020 година, като се чака Румънското председателство да показа отчет за напредъка, след което министрите ще обменят отзиви. В региона на рибарството се чака Председателството да реализира непълен общ метод по предлагането за Регламент за Европейския фонд за морско дело и риболовство, в границите на обществен спор. Комисията ще показа на Съвета и известието за настоящото положение на общата политика в региона на рибарството и консултация по опциите за лов на риба за 2020 година

Съвет „ Общи въпроси “ ще се организира съвещание на 18 юни в Люксембург. Министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз ще обсъдят показания от Европейската комисия Пакет „ Разширяване “, както и план на изводи по тематиката. България приветства рекомендацията на Комисията за започване на предприсъединителни договаряния както с Република Северна Македония, по този начин и с Албания. На Съвета страната ни ще работи по изводи, с които да се приготви решение за започване на договаряния да участие на двете страни. В същото време България акцентира хоризонталното значение на добросъседските връзки и районното съдействие, които следва да бъдат оценени в целия интервал на предприсъединителни договаряния. От изключително значение в този развой за нас ще бъде цялостното осъществяване на буквата и духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония по метод, който да подсигурява неговата необратимост. Министрите ще обсъдят и Многогодишната финансова рамка за 2021- 2027 година с акцент върху ревизирания план на Преговорна кутия.

Министерският съвет одобри също по този начин отчета с резултатите от постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “, състояло се на 21 май в Брюксел. Министрите организираха полемика по външното измерение на Многогодишната финансова рамка с фокус върху въпроси, свързани с Европейския фонд за развиване и Европейския инструмент за съседство като част от оферти от Европейската комисия Инструмент за съседство, развиване и интернационално съдействие. Обменения бяха отзиви по тематиките на идния на 20-21 юни Европейски съвет, както и по показаното от Европейска комисия известие за по-нататъшното подсилване на върховенството на закона в Европейски Съюз.

Съветът по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз организира съвещание в интервала 22-23 май в Брюксел. Във формат министри, виновни за образованието, Съветът одобри Препоръка по отношение на всеобхватния метод към преподаването и проучването на езици, Препоръка за висококачествени системи за обучение и грижи в ранна детска възраст и Заключения по отношение на пътища за възстановяване на уменията: нови благоприятни условия за възрастни. Във формат „ Младеж “ бяха признати Заключения по отношение на младежите и бъдещето на труда и Резолюция по отношение на установяване на насоки за ръководството на разговора по въпросите на младежта в Европейски Съюз. Съветът на министрите, виновни за аудиовизуалната политика и културата, одобри Заключения по отношение на младите креативен генерации и Заключения по отношение на копродукциите. Във формат „ Спорт “ се одобри Резолюция по отношение на представителството на държавите-членки на Европейски Съюз и координацията сред тях в границите на Световната антидопингова организация (WADА) и Заключения по отношение на достъпа на лицата с увреждания до спортна активност.

Правителството утвърди резултатите и от неофициалното съвещание на министрите по енергетика от Европейски Съюз, извършено на 1 и 2 април в Букурещ. Обсъдени бяха тематики, свързани с бъдещето на енергийните системи в Европейски Съюз, които би трябвало да подсигуряват резистентен преход и реализиране на задачите в региона на енергетиката и климата след 2020 година

Неформално съвещание организира и Съветът на Европейски Съюз по конкурентоспособност на 2 и 3 май в Букурещ. Акцент в полемиката беше приносът на дребните и междинните предприятия, започващите и разрастващите се компании за конкурентоспособността на Европейски Съюз. В сесията, отдадена на единния пазар, министрите поддържаха потреблението на интегриран метод в поддръжка на промишлеността и по-доброто използване на разпоредбите на единния пазар.

Министрите по околна среда на Европейски Съюз организираха неофициална среща на 20 и 21 май в Букурещ. Обсъдиха капацитета на нововъведенията и ролята на жителите за прехода към климатична индиферентност. В рамките на полемиката по отношение на резултатите от Глобалната оценка за биоразнообразието и екосистемните услуги на Междуправителствената платформа за биологично многообразие и екосистемни услуги министрите се сплотиха към нуждата от целенасочени старания на световно равнище за опазването и предотвратяването на загубата на биологично многообразие. Бяха обменени отзиви и по тематиката за контрола на замърсяването на водите с пластмаса и микропластмаси от реките до моретата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР