Правителството одобри доклада на Република България от редовното заседание на

...
Правителството одобри доклада на Република България от редовното заседание на
Коментари Харесай

Правителството одобри резултатите от заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството утвърди отчета на Република България от постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 21 февруари 2022 година

Съветът организира продан на отзиви по отношение на подобряването на съгласуваността сред Зеления пакт, Общата селскостопанска политика (ОСП) и комерсиалната политика, в поддръжка на прехода към устойчиви продоволствени системи. Множество делегации подчертаха смисъла на повишение на съгласуваността сред личните здравни и екологични стандарти на Европейски Съюз и тези, прилагани към вносните агрохранителни артикули, в сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) и в съдействие с комерсиалните сътрудници на Европейски Съюз, по-специално посредством преразглеждане на оптималните ограничавания за фитофармацевтични останки и въвеждане на огледални клаузи в правото на Европейски Съюз.

Република България подчертава, че съгласуваността на другите политики в тези области е наложителна и изисква повсеместен метод в региона на земеделието, опазването на здравето и околната среда, както и превъзмогване на пропуските в знанията, съпротивата на заинтригуваните страни и другите полезности. Също по този начин показа, че по този начин наречените „ огледални ограничения “ ще подобрят отбраната на ползите, както на европейските производители, по този начин и на потребителите във връзка с вносните артикули.

Министрите организираха ориентационен спор по предлагането за Регламент за даването на пазара на Съюза и за износа от Съюза на артикули, свързани с обезлесяване и утежняване на положението на горите, въз основа на дефинирани от Председателството въпроси за структуриране на полемиката. Като цяло Съветът приветства Предложението, като доста от делегациите подчертаха нуждата от определяне на ясни, недвусмислени дефиниции, в сходство с политиката на Европейски Съюз в региона на горите, с цел да се избегнат непропорционални административни и финансови тежести, по-специално за дребните оператори, да се подсигурява спазването на разпоредбите на СТО и да се откриват положителни връзки със страни отвън Европейски Съюз. Република България предизвести за заплаха от усилване на административната тежест и опасения по отношение на незадоволителната изясненост на дефинициите.

Европейската комисия показа информация по отношение на обстановката на пазарите на селскостопански артикули, след което Съветът организира продан на отзиви. По време на полемиката делегациите на страните членки подчертаха редица опасения, свързани по-специално с въздействието на възходящите разноски за сила, торове и фуражи върху селското стопанство. Други дискутирани тематики бяха икономическото влияние на ветеринарните болести, като Африканската чума по свинете и Високопатогенната инфлуенца по птиците. В изявлението си Република България подчертава, че за страната ни продължава да е притеснително повишаването на цените на главните фуражни култури и смески. Заяви, че е налице сериозен проблем и със забележителното покачване на разноските за произвеждане в земеделието, и по-специално на разноските за горива и електрическа енергия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР