Правителството на Венецуела въведе серия от икономически реформи. Част от

...
Правителството на Венецуела въведе серия от икономически реформи. Част от
Коментари Харесай

Венецуела бори кризата със серия икономически мерки

Правителството на Венецуела вкара серия от стопански промени. Част от тях включват нови банкноти с пет нули по-малко, увеличение на минималната заплата 34 пъти и боливар, индексиран към локална криптовалута и девалвиран с 96 на 100, съобщи Франс прес.

За през днешния ден е плануван протест в поддръжка на икономическите промени на президента Николас Мадуро.

Ето какво съставляват те:

Девалвация и индексиране

След стартирането в обращение в понеделник на нови банкноти с пет нули по-малко, венецуелското държавно управление през вчерашния ден разгласи нов стадий от проекта си за стимулиране на стопанската система, по силата на който се девалвира с 96 на 100 по отношение на $ националната валута, която към този момент се назовава върховен боливар.

Централната банка разгласи през вчерашния ден, новият формален обменен курс е 60 суверенни боливара за един $ и 68,65 боливара за едно евро.

Държавният глава Николас Мадуро разгласи, че суверенният боливар се индексира към цената на венецуелската криптовалута " петро ", посредством която държавното управление има намерение да заобиколи финансовите наказания на Съединени американски щати и неналичието на ликвидности.

За първи път страна обвързва валутата си с криптовалута. Цените и заплатите са закрепени съгласно тези две валути.

Всяко " петро " съгласно социалиста Мадуро се равнява на към 60 $ въз основа на цената на венецуелския нефт или 3600 суверенни боливара.

Увеличаване на минималната заплата

Николас Мадуро разгласи в петък вечерта, че минималната месечна заплата се усилва 34 пъти от 1 септември. Тогава тя ще доближи половин " петро " или 1800 суверенни боливара (спрямо 52 суверенни боливара преди увеличението).

След стартирането на " петрото " през март, преводите с тази криптовалута са съвсем нулеви и то е неоткриваемо в онлайн обменните бюра.

Освен това Съединени американски щати не разрешиха преводите с тази криптовалута в границите на своите наказания.

Венецуелският президент разгласи, че страната ще поеме в продължение на 90 дни разликата за нарастването на минималната заплата при всички дребни и междинни предприятия, само че не посочи по какъв начин ще става това.

Пет нули по-малко

От понеделник са в обращение нови банкноти с пет нули по-малкото, в сравнение с при остарялата валута - мощния боливар.

Най-голямата купюра е от 500 суверенни боливара, равняващи се на 50 милиона остарели боливара (около 7 $ на черния пазар, който на процедура е референтен). Най-дребната монета ще бъде от 50 сентимос.

По улиците на Каракас се извиха огромни опашки пред банкоматите, с цел да могат венецуелците да се снабдят с новите пари.

Смекчен надзор на валутния продан

От понеделник е анулиран закон, предусещащ санкции и санкции до 15 години затвор за обменящите валута отвън строгия държавен надзор, въведен през 2003 година.

Венецуелците към този момент имат три благоприятни условия да обменят долари.

За дребни суми могат да отидат в позволените обменни бюра. Според управляващите последователно ще бъдат открити такива 300 пункта за обмяна на валута.

Те могат и да се извърнат към банките, които към този момент имат право да купуват долари от частни лица, само че не и да им продават. Банковите институции могат да препродават долари единствено на централната банка.

При по-големи суми съществува система за онлайн търгове на валута, захранвани единствено от частни фондове. Няма ограничаване за продажба на долари, само че за пазаруване има предел от 500 $ на месец за частни лица и 400 000 $ на месец за компании.

Първият търг беше очакван за през вчерашния ден, само че в последна сметка ще се състои през днешния ден.

Цена на бензина

Все по този начин за да се намерят ликвидности, Мадуро ще усили и цената на бензина, който до момента беше най-евтиният в света. Горивото ще остане субсидирано само за притежателите на " отечествената карнетка " - електронна карта, осигуряваща достъп до държавни помощи. Опозицията дефинира това като усилване на механизма за обществен надзор.

Венецуелците би трябвало да впишат колите си в специфични преброителни описи до 30 август - новият период, избран от държавното управление.

Който откаже, ще би трябвало да заплаща бензина " на интернационална цена ", предизвести Николас Мадуро, без да посочи какво има поради. Министърът на връзките и информацията Хорхе Родригес заяви, че новата система ще влезе в действие през последната седмица на септември.

В момента за един $, обменен на черния пазар, венецуелците могат да си купят 7 милиона литра бензин, по 1 боливар литъра, само че единствено 1,5 литра Coca-Cola.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР