Правителството на САЩ настоява за пълно спиране на работата на

...
Правителството на САЩ настоява за пълно спиране на работата на
Коментари Харесай

Напрежение на Запорожие, САЩ с тревожен призив

Правителството на Съединени американски щати упорства за цялостно прекъсване на работата на украинската атомна електроцентрала в Запорожие, защото сраженията в региона се ускоряват, а интернационалните специалисти възнамеряват ревизия.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби повтори апелите за основаване на демилитаризирана зона към оборудването, което беше окупирано от съветските войски в първите седмици на шестмесечната война и е претърпяло близки попадения на ракети или артилерийски снаряди, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

" Както сме казвали доста пъти, атомната електроцентрала не е уместно място за бойни дейности ", съобщи Кърби пред кореспонденти.

По думите му рисковете от поддържането на централата в работен режим са нарастнали предходната седмица, когато пожари в региона са наложили прекъсването на електроцентрала с дизелово гориво, която обезпечава аварийно зареждане на централата в Запорожие, което евентуално заплашва работата на нуклеарния реактор.

" Продължаваме да имаме вяра, че следеното прекъсване на нуклеарните реактори в Запорожие би било най-безопасният и минимум опасен вид в кратковременен проект ", сподели Кърби.

Той също по този начин предложи мощна поддръжка за идното посещаване в Запорожие на инспектори от Международната организация за атомна сила, като предизвести за евентуална нуклеарна злополука в централата в резултат на войната.

" Русия би трябвало да обезпечи безвреден и безграничен достъп на тези самостоятелни инспектори ", съобщи Кърби.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР