Правителството на Република Северна Македония удължи забраната за износ на

...
Правителството на Република Северна Македония удължи забраната за износ на
Коментари Харесай

Северна Македония удължи забраната за износ на пшеница и олио

Правителството на Република Северна Македония удължи възбраната за експорт на някои зърнени култури - пшеница, ечемик, царевица, пшенично брашно, слънчоглед и слънчогледово олио до 15 май 2022 година, заяви в профила си във Facebook министърът на стопанската система Крешник Бектеши.

По предложение на Министерството на стопанската система, на днешното си съвещание държавното управление одобри решение и за унищожаване на вносното мито - митническата ставка при импорт на слънчогледово олио за готвене до 31 май 2022 година

Целта на тези ограничения е да защитят вътрешния пазар и жителите по време на рецесия, с цел да се избегнат спекулативни дейности на търговци и производители и да се защитят локалното произвеждане, вътрешния пазар и жителите.

„ Необходимостта от удължение на периода за възбрана за експорт за идващите 30 дни, т.е. след 15 април 2022 година до 15 май 2022 година, както и от унищожаване на митническата ставка за импорт на слънчогледово олио за готвене до 31 май 2022 година се постанова поради обстановката на вътрешния пазар и вероятността за съществени разстройства заради липса на артикули, нужни за производството, преработката до новата годишна продукция. То е и спомагателен тласък за поддържане на доставките за вътрешния пазар и попречване на покачването на цените “, написа Бектеши.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР