Правителството на Република Северна Македония прие мерки за пестене на

...
Правителството на Република Северна Македония прие мерки за пестене на
Коментари Харесай

Северна Македония въвежда мерки за икономия на електричество

Правителството на Република Северна Македония одобри ограничения за икономисване на електричество до 15 % , като за семействата и фирмите са планувани рекомендации, а за държавните институции се вкарват съответни отговорности, които би трябвало да се съблюдават, тъй като в противоположен случай ще последват наказания, съобщи МИА. Както заяви през днешния ден министърът на стопанската система Крешник Бектеши, ограниченията влизат в действие от 1 септември тази година и ще важат до 31 март 2023 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пред нас е една от най-тежките зими в енергиен проект, освен за нас, само че и за всички страни в района, както и в Европа. За да се оправим по-лесно с това, което ни чака, за гладко доставяне с електрическа сила, рационално ползване и по-ниски сметки, подготвихме проект и рекомендации за спестовност на електричество. Мерките са поделени в разнообразни категории, според дали става дума за семейства, компании или обекти и предприятия, които са държавна благосъстоятелност. Целта е понижаване на потреблението с 15 % в съпоставяне със същия месец на предходната година. Ако не се реализира тази цел, са планувани наказания за всички ръководители на институции, сподели Бектеши.

Част от рекомендациите към държавните институции включват изключване на декоративното осветяване на фасадите на публичните обекти и културните монументи, гасенето на лампи, когато има задоволително дневна светлина, климатиците да не охлаждат по-ниско от 27 градуса, а в отоплителния сезон да не топлят повече от 20 градуса, да се изключват компютрите след работа, постоянно да се сменят филтрите на отоплителните тела и климатиците, да се отпечатват единствено нужните материали, да се заменят прозорците с енергийно ефикасни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР