Правителството на ПП-ДБ е притиснато от мексиканска вълна на протести

...
Правителството на ПП-ДБ е притиснато от мексиканска вълна на протести
Коментари Харесай

Данданията на ГЕРБ за Лукойл: Каква е истинската цел

Правителството на ПП-ДБ е притиснато от мексиканска вълна на митинги - едвам стихнало недоволството на зърнопроизводителите, започнаха блокадите на миньорите и енергетиците от въглищната промишленост, а в този момент автомагистрала “Тракия ” се канят да затворят работещите в “Лукойл ”.

Новата дандания

Само месец откакто 49-ото Народно заседание гласоподава дерогацията за съветския нефт да е в действие до октомври 2024 година, а “Лукойл ” да показа проект за последователно понижаване на преработката на “Уралс ”, ГЕРБ с поддръжката на Движение за права и свободи желаеха изключението да отпадне. Макар да поддържаха по-рано отлагането за следващата година. Обявената за “спешна ” среща в Народното събрание през днешния ден, инициирана от партията на Бойко Борисов, с присъединяване на водачите на ПП-ДБ и Движение за права и свободи, на премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев, приключи някак театрално.

  “Лукойл Нефтохим ” са декларирали подготвеност да платят 500 млн. Данък добавена стойност, който дължат, заяви съпредседателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Той дори им се закани: да не помислят, че няма да си заплащат налозите в България, другояче - дерогация. Внушението е като написано на афиш на манифестация - ами стреснали са се от евроатлантизма на Борисов, Пеевски и Делян Добрев и на часа решили да се издължат на бюджета! Ето по този начин българските жители схващат кой е угрижен за цените на горивата и приходите им, е (не)скритото обръщение на данданията.

Руски бензин - в новите митинги

В месеците преди локалните избори на 29 октомври синдикати и политически сили се пробваха да основат съвършената стихия. Отворила се е опция заради комбинацията от три неподходящи фактора - резултатите от войната в Украйна, забавени с години решения, които към този момент не търпят отсрочване, както и кабинет на малцинството, подкрепян от такива сътрудници, че врагове не му трябват.

Каквото и да се случи с настояването за отпадане на дерогацията, негативите ще са на сметката на ПП-ДБ. Ако не го поддържат, ГЕРБ, които към този момент претендират да са ястреби-евроатлантици, ще ги обвинят, че са под съветско въздействие. Депутатът и някогашен енергиен министър Делян Добрев от дълго време дърпа тази струна, припомняйки обстоятелството, че макар европейското ембарго за импорт на съветски недопечен нефт по море, България получи изключение предишното лято след настойчивите претенции на премиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев.

Евроатлантизъм - или игра за частни ползи

“Гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае доста ясно на чия страна са парламентарните партии и обединения – на страната на жителите и евроатлантизма или на страната на “Лукойл ”, Русия и финансирането на войната против Украйна ”. Това пък гласи прессъобщение, изпратено от името на съпредседателя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който излиза с позиции по всевъзможни тематики, а водачът на партията Мустафа Карадайъ мълчи. Прекаленият евроатлантик и на НАТО не е мил, изключително със наказания поради корупция по световния закон “Магнитски ”...

Какво ще стане, в случай че рафинерията на " Лукойл " спре работа?Снимка: BGNES

Ако ПП-ДБ поддържат дерогацията, рискуват рецесия на пазара на горива и неизбежното им повишаване, от което ще завоюват няколко огромни търговци, а държавното управление е застрашено от съществени земетресения. И министър председателят Денков, и министърът на финансите обясниха преди време, че е нужен равномерен преход, а “Лукойл ” показаха и проект по какъв начин да се случи до края на 2023 година

Ако " Лукойл " спре работа

“Искрено се надявам, че няма някаква предизборна конкуренция кой ще е по-твърд към “Лукойл ”. Още повече ми се желае да не прозира план и интерес от импорт на горива ”, разяснява по Българска национална телевизия през вчерашния ден заместник-председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Но и “Лукойл Нефтохим Бургас ” може да спре работа и по този начин да спомогне да се развихри съвършената стихия, която да сложи на колене премиера и държавното управление. Съвпадение или не, само че натискът за отпадане на дерогацията пристигна след спекулации, че има инвеститорски интерес към рафинерията, въпреки притежателят “Литаско ” да отхвърли. Внезапното преустановяване на изключението би се отразило на индустриалния развой, с което да се окаже напън върху изтеглянето ѝ от България.

Предизборни баталии

Делян Добрев пуска в обращение клюки, че “Лукойл ” изнася на пазари в Европейски Съюз продукция, създадена с съветски петрол - въпреки да няма право да го прави - и е насъскан за либерализиране на пазара на горива, защото “хранилката на “Лукойл ” е прекомерно огромна ”. Като енергиен министър на ГЕРБ в кабинет на Борисов тази хранилка въобще не го впечатляваше, нито фактът, че рафинерията пропуща да внесе налог облага.

Емилия МилчеваСнимка: privat

А водачът на ГЕРБ Бойко Борисов търси поддръжка за отпадане на дерогацията и от “половинката ” на Политическа партия в обединението - “Демократична България ”. От Демократична България също упорстваха за преустановяване на изключението за вноса на съветски недопечен нефт, само че, за разлика от ГЕРБ и Движение за права и свободи, те постоянно са имали устойчива позиция по отношение на монопола на “Лукойл ”, а законопроектът страната да поеме действен надзор над рафинерията при опасност за националната сигурност е тяхно дело.

Какво тъкмо желаят ГЕРБ

Внушенията откъм ГЕРБ са, че България купува на ниска цена съветски нефт, само че това не се отразява на цените на горивата, значи някой “прибира разликата от близо лев ”. Пропагандната акция е тъкмо в последната седмица преди локалните избори, а цялата предизборна акция на ГЕРБ мина в рецензии към държавното управление и автореклама какво е свършено при ръководствата на Борисов.

По bTV заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев съобщи, че не желаят да падне държавното управление - “защото, в случай че искахме, има явен парламентарен механизъм за това ”. Не желаят - борят се да завоюват локалните избори, а за какво не - и нов притежател на “Лукойл ”.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

***

Вижте и това видео на Дъждовни води:

България: “Това няма да е последният митинг ”

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР