В началото си мислехме, че само ще ни забавляват, че

...
В началото си мислехме, че само ще ни забавляват, че
Коментари Харесай

Кеворк Кеворкян: Клоуни в действие

В началото си мислехме, че единствено ще ни забавляват, че ще следим несръчните дейности на някакви клоуни. Всъщност, това не е напълно подобаващ израз за лудориите на кирчовци, тъй като по този начин се майтапят с абревиатурата на Централно разузнавателно управление на САЩ: CIA - Clowns in Action.

Но даже за могъщата американска разследваща работа щеше да бъде непостижимо да реализира в такива къси периоди погрома, породен от Кирчо и съдружниците му. Погром, който лиши дефинитивно от възпитание българската политика.

Но към момента никой от ордата на политолозите, заети с търсенето на смисъл и в най-вулгарните кирчовщини, не се е осмелил да си зададе въпроса: Какво щеше да се случи, в случай че тия клоуни не се бяха пръкнали тук – след най-безметежната интервенция за заграбване на Властта в новата българска история? Последиците от която дълго ще ни преследват, това е несъмнено.

Понякога се блазня да си мечтая, какво ще се случи, в случай че оставим на мира Клоуните и не им обръщаме внимание, до момента в който не се самозаличат? Какво ще последва?

Каквото и да съставлява то, надали ще е нещо, радикално друго от това, в което ни замъкнаха и зарязаха те.

И оставиха, в халваджийския бележник на жалката българска политика, една безподобна рецепта за корист с Властта, която би изкушила мнозина – най-малко в околните години.

Оставиха след себе си една изтощена, изхабена политическа среда, която мъчно ще се възвърне, в случай че въобще се случи това. В нея не се обговарят съществени хрумвания, те въобще липсват – само се чува безразборна пукотевица. Както гласи обаче една сентенция, не е значимо кой стреля - значимо е, кой заплаща патрона. Това пък, в болшинството от случаите, въобще не е ясно.

Тия дни сме очевидци на следващия епизод от Шоуто на Клоуните – разкритието за фалшификацията на документи, свързани с неправителствената организация „ Да запазим Корал “, които биха попречили на Главния Клоун да заеме поста на министър на стопанската система в първото служебно държавно управление, назначено от президента Радев. Това се случва през 2021 година – откакто ПростоКирчо към този момент бе фалшифицирал истината за поданството си. Фалшификацията на документи наподобява е обичаният грях на клоуните. Сега оповестената история е не по-малко гаменска от първата – уеб страницата „ Биволъ “ я показа с явно неопровержими доказателства. Това обаче не впечатли изключително създателите на измамата – и човек за следващ път се пита, от какво са направени тия хора?

Тъй или другояче, получихме следващото удостоверение, че „ Промяната “, която Клоуните старателно продават, от дълго време се е трансформирала в злополучие.

Заради тях хората намразиха самата дума - а даже и себе си, поради проклетата си доверчивост. Остава единствено да го признаят.

По-важното е друго: по всичко проличава, че ние ще си останем напълно невежи за Времето, в което сме заседнали – и за Клоунадата, в която, така или другояче, участваме.

Хичкок смяташе, че продължителността на един филм би трябвало да е директно обвързвана с издръжливостта на човешкия пикочен мехур. А продължителността на едно ръководство в днешна България – с издръжливостта на кой човешки орган би трябвало да е обвързвана тя?

Изключете незабавно мозъка от тия сметки. Българинът като че ли прекъсва връзката си с него, когато е изправен пред значими решения.

Ние към този момент даже не се питаме, какво планува Господ за нас, боязън ни е от този въпрос. Дори камбаните да бият оглушително. „ Не питайте за кого бият камбаните, а просто си плюйте на петите “ – съветваше изобретателно един публицист. И Джон Льо Каре го споделя: „ Настигне ли те истината, не се прави на воин, ами бягай “. Хубав съвет – по какъв начин да се спасим от клоуните.

Но кой ще ни приюти и къде? Ще гледат на нас като на радиоактивни тапири, откакто толкоз сме търпели всевъзможни клоунади. И ще са прави.

Клоуните не вършат политика, в никакъв случай не са я правили – те се занимават с агитация, която, освен това, е отвратително глупава. Не е допустимо да се проумее тяхното мислене, тяхната логичност. Те настояват, че са прагматици – само че за същински прагматичните политици съдействието е по-важно от враждебността и измамничеството. А тия умират да те излъгват.

Те са като терористична формация, профилирана в измамите - не може да се договаря с тях. И не трябва.

Откакто дебаркираха тук, станахме очевидци на жесток крах на познанието за политиката. Политическата Секта не съумя да реагира уместно, тя се задоволи – без да разполага с действителни обстоятелства – с това да надцени силата на Клоуните. Така и публиката остана в незнание, каква опасност са те – действителна или мнима.

Веднъж, в болшевишката върхушка, се водел диалог за въздействието на Ватикана и Сталин попитал: „ Папата ли? Че какъв брой дивизии има той? “ Излишно е да се питаме, какъв брой дивизии имат нашите Клоуни – то е ясно, че разполагат единствено с десетина кашавари, изцяло задоволителни обаче да разбъркат отровния бъркоч, в който удавиха страната.

За Клоуните се оказа доста комфортен и отводът на новите ни Първи братовчеди да ни опознаят най-малко в някаква минимална степен, с цел да добият визия за особеностите на българския нрав, за същинските убеждения на елементарния българин, а не за показните, подобаващи за евроатлантическата витрина.

Братовчедите са заети, както споделяше един създател, да основават свят на световни последици без световно знание. Авантюрите в Ирак и Афганистан се оказаха обречени точно поради неналичието на знание.

И какво ще се случи тук, с нас, в случай че се окаже, че е невероятно да ни разбират/разберат? По-добре незабавно да забравим този въпрос.

Но не и обстоятелството, че незабелязано се превърнахме в територия на „ непредвидимата независимост “, в която елементарно могат да нахлуят и да се настанят всевъзможни лумпени и да се наиграят на воля. Анонимни режисьори ще не престават да слагат подправените си постановки, до момента в който най-после не трансфорат и страната, и нас дружно с нея, в някаква небивалица. Бухарин беше споделил за Сталин, че е Чингиз хан, който е прочел Маркс. Нашите клоуни пък се държат като монголи, които са се отъркали в Харвард.

Толкова са празни, че даже и някакви секрети не крият – а и постоянно намират оправдания за това, което ги злепоставя. Курсовете в Харвард като че ли са ги научили да не обръщат никакво внимание на съвестта си, лишили са ги от всякаква взискателност към самите себе си.

Но на публиката й беше нужно известно време, с цел да проумее, че не „ смяната “ ги интересуваше – а размяната. Да приджобят цялата страна – в подмяна на словесните си локуми.

Емануел Карер, в документалния си разказ „ Лимонов “, загатва един необикновен факт: след свалянето и изтезанието на Берия – звероподобния началник на руската загадка полиция, клиентите на Большая советская енциклопедия получават директива да изрежат от своя образец публикацията, възхваляваща Берия, и да я заместят със публикация в същия размер, отдадена на Беринговия пролив, която ще им бъде предоставена от издателството.

Може би беше ненужно да загатвам тази история – ние в никакъв случай няма да се дистанцираме същински от нашите злодеи. От простаците пък напълно.

Тия дни по малкия екран се появи персоналният Ломброзо на Клоуните – госпожа Лена, умел антрополог и физиономик. Наскоро тя разчете по лицето на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи, че не е незаконен вид. Същото би споделил за нея и човек, който е наблюдавал телевизионното й  изявление - тъй като даже феноменалната следователка, изиграна от Кира Седжуик в сериала „ Разобличаване “, не би съумяла да изтръгне истината от нея.

Но сетне гръмна бомбата с фалшифицираните документи за „ Корал “ и мнозина фенове несъмнено са се почувствали излъгани.

Ломброзо обаче показва забележително хладнокръвие, отхвърли всички обвинявания и даже даде обещание да се откаже от имунитета си, в случай че бъде определена за народен представител. Направи го обаче не пред камера – и нямахме опция да разчетем по лицето й истинността на нейните думи.

ПростоКирчо, както постоянно, бе по-лесен – на него Ломброзо/истинският би му поставил прангите, единствено като го огледа. Сега изпадна в нервност и изкукурига, че аферата е остаряла, само че „ Изведнъж в този момент заплашителен смут става…

Много е значимо да не им се връзваме… да си кажете всички са маскари и да не отивате да гласувате… “

Беше жалка картинка. Заслужаваме си я.

И по този начин ще бъде, до момента в който се оставяме да бъдем заблуждавани от хора, за които всичко е „ остаряла спекулация “. Дори Бъдещето занапред им наподобява като използвана спекулация.

По дяволите, кой ги настройки тия на яслата?

Пак да кажа: наподобява, че е бил някой, който доста е ненавиждал България.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР