Правителството на Кирил Петков подписа меморандум с фирмата „Gemcorp“, или

...
Правителството на Кирил Петков подписа меморандум с фирмата „Gemcorp“, или
Коментари Харесай

С „писмото“ на Петков: „Gemcorp“ с достъп до АЕЦ „Козлодуй“, „мариците“ и реакторите на Белене

Правителството на Кирил Петков подписа меморандум с компанията „ Gemcorp “, или най-малко по този начин беше показано пред обществото. От трибуната на Народното събрание министър председателят даже съобщи, че не ставало дума за меморандум, а за писмо. Днес от ГЕРБ-СДС показаха на медиите въпросния документ, който се оказва повече от любопитен.

От меморандума излиза наяве, че страната ни ще си сътрудничи с „ Gemcorp “, а страната ще съфинансира планове за разширение на производството на сила, рационализиране на производството на нуклеарна сила и хибридни системи, като обезсоляване, централно отопление, произвеждане на водород и други Няколко пъти в документа се загатва думата „ съглашение “, а всички разногласия по него ще се вземат решение в Международната комерсиална камара от един съдия, а мястото на арбитража ще е в Париж, Франция. Тук идва въпросът, в случай че това е просто едно „ писмо “ както твърди Кирил Петков, за какво е необходим арбитраж?

Зачитайки се в документа излизат и други пикантни неща, като да вземем за пример това, че „ страните се спогаждат да проучат разнообразни способи за създаване и партньорство за даване на голям брой стратегии за енергиен преход и рационализация “. Това пък се обвързва с енергийната тактика на България. Съвместно двете страни се спогаждат да създават и съфинансират планове сред обществения и частния бранш, като включват Марица Изток, Интерконектора Гърция-България, включва се втечнения газ, планът Softa Dishict Heating за усъвършенствания и рационализация на системи, дребни модулни реактори (SNIR) и хибридни системи за индустриално взаимно произвеждане.

Важен акцент в съглашението е върху съгласуването на доставки на газ от Съединени американски щати, технологиите и държавните цели за развиване на чиста сила с тези на България.

В „ писмото “, наричано по този начин от Кирил Петков, а в действителност съглашение, както е разказано в документа има и уговорка за дискретност, което рядко се прави, в случай че става дума за просто едно един мним документ.

Зачитайки надолу излиза наяве, че посредством това съглашение държавното управление дава опция на „ Gemcorp “ и нейните присъдружни да имат достъп до площите, които биха могли да обезпечат доставки на газ за България. Ще имат опция да създават разнообразни варианти по Инетрконектора Гърция-България, за повишен вност на газ.

„ Gemcorp “ ще има опция да създава търговски решения за „ Топлофикация София “, което значи, че ще може да има цялостен достъп до общинското дружество и да прави усъвършенствания или допълнения в системата му.

Със съглашението се дава опция на „ Gemcorp “ да изследва опциите за потребление на дребните модулни реактори в АЕЦ „ Белене “ и блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй “ при затварянето им. Тук е значимо да отбележим, че става дума за обекти от национално значение и сигурност на страната.

В съглашението има и обособена точка, която се обвързва с обмисляне на план за внедряване на нисковъглеродни технологии в поддръжка на осъществяването на отговорностите по Европейската зелена договорка и Българския проект за възобновяване и резистентност. Самият проект към момента не е изцяло утвърден и не е влезнал в действие.

Продължавайки надолу излиза наяве, че „ Gemcorp “ и присъдружните й ще вършат оценка на това дали е допустимо в Марица Изток да се развие хибриден вид, като се пренасочат съществуващите ресурси от лигнит за произвеждане на синтетични и химически артикули с потребление на нуклеарна сила.

„ Gemcorp “ ще може също по този начин да създава проекти за ръководство на нуклеарното гориво на България. В това число ще има опция да насочва рекомендации за възстановяване на експертизата и уменията на Българската организация за нуклеарно контролиране. Така щяло да се подсигурява безвредно и несъмнено лицензиране и контрол за нови реакторни технологии в България.

„ Gemcorp “ ще се заеме също по този начин с оценяване на човешкия капитал, образования и стратегии, като по този начин ще подсигурява енергийния и инфраструктурния преход на България.

„ Страните ще работят дружно за създаване на съглашения за работа в екип, тактики за работа, работни проекти, взаимни изследвания и/или резултати, с цел да показват поощряване на прогрес и осъществяване на развиване в тези области от съвместен интерес с удобни и потребни споделени резултати “, е посочено като последна точка в съглашението.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР