Правителството на Афганистан и представители на талибаните – ислямското фундаменталистко

...
Правителството на Афганистан и представители на талибаните – ислямското фундаменталистко
Коментари Харесай

Афганистан започва исторически преговори с талибаните

Правителството на Афганистан и представители на талибаните – ислямското фундаменталистко военно придвижване в Афганистан, се срещат през днешния ден в Доха в опит да сложат завършек на съвсем две десетилетия на война. Едва ли през днешния ден ще бъдат признати фундаментални решения от страните, отбелязва Агенция Франс Прес.

Преговорите, подкрепяни от Съединени американски щати, закъсняха с близо шест месеца заради яростни различия по отношение на противоречива замяна на пандизчии, която беше контрактувана още през февруари.

Разговорите стартират ден след 19-ата годишнина от атентатите от 11 септември, които бяха мотив Съединени американски щати да нахлуе в Афганистан и да смъкна режима на талибаните отпред с водача на Ал-Кайда – Осама бин Ладен.

“Основна цел на диалозите ще бъде по какъв начин двете страни да се спогодят да вървят напред и да реализират това, което афганистанският народ желае – кротичък Афганистан с държавно управление, което ръководи страна, която не е във война”, сподели по-рано американският държавен секретар Майк Помпео, който ще участва на церемонията по откриването.

Срещата в Доха ще се състои в първокласен хотел при спазването на всички ограничения за сигурност и обществена отдалеченост, като столовете са ситуирани на метър и половина един от различен.

Още от сутринта делегатите започнаха да идват в хотела, в който беше подписано съглашението сред Съединени американски щати и талибаните през февруари – то в действителност беше и фундамента на днешните договаряния.

Талибаните, които отхвърлиха да признаят държавното управление на президента Ашраф Гани, ще упорстват за преструктуриране на Афганистан в ислямско “емирство”.

Администрацията на Гани пък се зарече да поддържа непокътнатото от Запада статукво на конституционна република, която е извоювала голям брой права, в това число и по-големи свободи за дамите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР