Правителството и Синдикатът в образованието, науката и културата (СОНК) в

...
Правителството и Синдикатът в образованието, науката и културата (СОНК) в
Коментари Харесай

Стачката в образованието в Северна Македония спира, договорени са 12 процента увеличение на заплатите

Правителството и Синдикатът в образованието, науката и културата (СОНК) в Република Северна Македония са се договорили за увеличение на заплатите в главното и междинното обучение и детските градини, оповестиха от държавната пресслужба, предава Българска телеграфна агенция. Според съглашението от на следващия ден би трябвало да бъдат възобновени образователните занятия, а детските градини да стартират да одобряват деца, а заплатите ще бъдат увеличени от юли с 12 %. 

Поредните договаряния са били ръководени от премиера Димитър Ковачевски. От страна на държавното управление на Република Северна Македония са взели участие министърът на образованието и науката Йетон Шакири и министърът на труда и обществената политика Йована Тренчевска. 

Споразумението сред държавното управление и СОНК включва взаимно съдействие по основаването на методология за увеличение на заплатите. Работата по методологията, която ще се ползва от 2023 година и която ще бъде предмет на груповия контракт, би трябвало да завърши до края на тази година, оповестяват от държавната пресслужба.

Ефективната стачка в областта на образованието стартира на 11 април, а преди Великденските празници от СОНК отхвърлиха да одобряват предлагането за 10 % нарастване на заплатите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР