СподелиКинофестивалът в Кан, Франция, започна с представяне на журито с

...
СподелиКинофестивалът в Кан, Франция, започна с представяне на журито с
Коментари Харесай

Кинофестивалът в Кан започна

Сподели
Кинофестивалът в Кан, Франция, стартира с показване на журито с ръководител режисьорката Грета Гъруиг и връчването по-късно на почетна „ Златна палма “ на актрисата Мерил Стрийп, заяви Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Френската Ривиера чака на 77-ото издание на фестивала 10-дневен приток от звезди, част от които минават по фамозния червен килим преди прожекцията на комедията „ Второто деяние “ с присъединяване на Леа Сейду, Венсан Лендон, Рафаел Кенар. На церемонията по откриването ще бъде връчена почетната „ Златна палма “ на Мерил Стрийп.

В идващите дни в Кан ще бъдат министър председателите на Furiosa: A Mad Max Saga на Джордж Милър, „ Мегалополис “ на Франсис Форд Копола, дълго чаканите нови филми на Паоло Сорентино, Йоргос Лантимос, Андреа Арнолд, Кевин Костнър.

В конкурсната стратегия е и филмът „ Стажантът “ (The Apprentice) на режисьора Али Абаси с присъединяване на Мария Бакалова.

Тази година измежду филмите в „ Особен взор “ е и „ Безсрамните “ (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов („ Аве “, „ И след това светлина “).

Тази година трагичните моменти към Кан са отвън екрана. Френската актриса Жудит Годреш по-рано през годината упрекна двама режисьори в обезчестяване и полови злоупотреби, когато е била тийнейджърка и от този момент френската киноиндустрия още веднъж се изправи пред проблемите на придвижването #MeToo (#АзСъщо). В сряда Годреш показва в Кан късометражния си филм Moi Aussi („ Аз също “).

„ Смятам, че когато хората в общността на киното ни описват истории и се пробват да прокарат промени, това е за положително “, отговори на въпрос на публицисти във вторник в Кан Грета Гъруиг.

Журналистите питаха членовете на журито до каква степен паниките от същинския живот отвън фестивала биха повлияли на решението им за спечелилите във фестивала. Ливанската режисьорка Надин Лабаки бе запитана дали ще й повлияе войната в Газа.

„ Искрено имам вяра, че един от инструментите да същинска смяна на нещо в обстановката, в която всички ние живеем през днешния ден, е посредством изкуството и посредством киното, сподели Лабаки. То може да предложи по-толерантен взор върху нещата и върху всеки от нас като човешки същества “, разясни тя.

Червеният килим в Кан чака звезди като Ема Стоун, Аня Тейлър-Джой, Деми Мур, Селена Гомес, Никълъс Кейдж. Церемонията по закриването е на 25 май, когато почетна „ Златна палма “ ще получи Джордж Лукас. На 21 май олимпийският огън ще доближи до Фестивалния замък в Кан.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР