Правителството е предложило скандални промени в закона за обществените поръчки,

...
Правителството е предложило скандални промени в закона за обществените поръчки,
Коментари Харесай

Кабинетът отваря широка врата за корупция в обществените поръчки

Правителството е предложило скандални промени в закона за публичните поръчки, които ще създадат допустимо случайното завишаване на цените по договорите и ще разтворят необятна врата за корупция. Предлагат се и други промени, които ще доведат до двоен критерий при контрола и одитирането на поръчките, написа. 

За това предизвестиха депутати при първото четене на импортираните от кабинета два плана за промени в закона за публичните поръчки. Свой план за промени внесоха и депутати от Демократична България, които пък упорстват за инспекция за принадлежност към Държавна сигурност при изпълнителите на по-големи публични поръчки. 

За скандалното предложение за случайно завишаване на цените предизвести депутатът от Има Такъв Народ Гроздан Караджов. Рискът за корупционно предоговаряне на към този момент подписани контракти идва от препоръчани промени в признатите м.г. поради инфлацията текстове, които разрешават актуализиране на цени вследствие на ненадейно повишаване даже това да не е заложено изначално в документите по поръчката. В настоящия си вид законът позволява сходно инфлационно завишаване на предложения единствено при категорично съблюдаване на методика, призната от Министерски съвет. С новите текстове възложителите ще могат да завишават цени и без методика, по своя преценка въз основата на показани доказателства. Не се споделя нито дума какви могат да бъдат тези доказателства. 

“С това напряко сте обезсмислили целия закон. Кой ще дава доказателствата, какви ще са те, на какво съображение ще се одобряват или отхвърлят ”, попита Гроздан Караджов. 

Интересен подробност е фактът, че сега за редица от дейностите, за които се разпореждат поръчки, няма утвърдена методика. Методика бе утвърдена за индексиране на договорите за строителство в следствие от внезапното повишаване на материалите, а в следствие ред за актуализиране на цени бе гласуван и за секторни възложители в региона на природен газ, топлинна сила и електрическа енергия. Цели браншове като услугите сега са без утвърдени методика, както и редица доставки. 

Много противоречиви и съгласно “Възраждане ”, и съгласно ГЕРБ са новите правила за настоящ надзор върху поръчките. Предвидено е финансовият министър да може да назначава наблюдаващи по огромни поръчки, без да се споделя какви могат да бъдат те като професионален опит. Въвежда се и нова форма на консултиране - звената за вътрешен одит, където съществуват, ще съветват за правомерност поръчки над 5 млн. лева Това ново пълномощие влиза в колизия с други закони и ще направи невероятно последващото одитиране от същите тези звена на най-големите поръчки, разяснява Теменужка Петкова от ГЕРБ.  

Спорове на второ четене ще провокират и готвените промени, които ще задължат частни лечебни заведения с над 50% обществени постъпление да ползват закона. Тези текстове се чакат от години и все не стигат до дефинитивно приемане.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР