Правителството е готово да поощрява сериозно, с всички средства, с

...
Правителството е готово да поощрява сериозно, с всички средства, с
Коментари Харесай

Кабинетът с мощна подкрепа за автомобилната индустрия, идеята

Правителството е готово да насърчава съществено, по всевъзможен начин, с които разполага, развиването на автомобилната промишленост в България през идващите години, разгласи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на интернационалната конференция „ Automotive and Mobility Forum - Southern and Eastern Europe 2022 “, която събира в София представители на автомобилния бранш от Южна и Източна Европа.

Лорер добави, че това може да стане през закона за поощряване на вложенията и през развойна активност.

От страна на българската администрация, ние разпознаваме автомобилната промишленост като една от главните, водещи промишлености, които ще основат растежа на българската стопанска система в околните години, уточни министърът.

Даниел Лорер посочи, че развойната активност е същинското място на България във всяка една промишленост, изключително в автомобилната. Бъдещето на автомобилната промишленост е напълно " мъдро " - тя ще се електрифицира, цифровизира, всички транспортни средства на бъдещето са " преносими компютри, които се задвижват от зелена сила ". Бъдещето на хардуера и на софтуера в този бранш ще става все по-умно, ще изисква от ден на ден от българските инженери, които с такава горделивост сътворяваме у нас и желаеме да привличаме назад в България, където и да са те по света, сподели Лорер.

Той описа, че преди няколко седмици в Агенцията за вложения е пристигнала японска компания, която към този момент има фабрики за произвеждане в Сърбия, и е изразила предпочитание да прави развойна активност у нас. Да се прави развойна активност някъде значи, че оценяваш интелектуалния потенциал на страната, човешкия капитал, и разбираш, че на това място можеш да създаваш нови умни артикули, които да движат твоята промишленост в бъдещето, уточни министърът.

Президентът Румен Радев, който също бе посетител на форума, означи, че автомобилната промишленост има решаваща роля за просперитета на Европа освен като дял от Брутният вътрешен продукт и трудовата претовареност, тя е най-големият частен вложител в научно-изследователската и развойната активност.

Президентът посочи, че през днешния ден автомобилната промишленост е най-бързо развиващият се бранш в България. Само за 10 години той заема 10-12 % от Брутният вътрешен продукт с капацитет да пораства, и в случай че се движи с тези темпове, ще доближи към 20 % от Брутният вътрешен продукт, уточни Радев. 70 000 са работните  места в бранша, и следващата година, в случай че се движи с тези темпове, браншът ще има към една четвърт от индустриалните работни места в България.

От 10 автомобила, създадени в Европа, в девет има вградени съставни елементи, създадени в България, а 80 % от датчиците на колите, продавани в Европа, се създават у нас, означи още Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР