Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен* съвет към Министерския съвет.

...
Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен* съвет към Министерския съвет.
Коментари Харесай

Новия шеф на БАБХ допълни състава на Централния епизоотичен съвет

Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен* съвет към Министерския съвет. Председател на Съвета е заместител министър-председателят Томислав Дончев. Заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а секретар е изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните проф. Паскал Желязков. Членове на съвета са министрите на вътрешните работи, на защитата, на финансите, на опазването на здравето, на превоза, осведомителните технологии и известията, на околната среда и водите, на стопанската система.

Съветът е основан за образуване, съгласуване и финансово обезпечаване на ограниченията за профилактика, ограничение и очистване на изключително рискови заразни заболявания, чието разпространяване може да аргументи обилни стопански загуби.

Свикването на Централен епизоотичен съвет към Министерския съвет е планувано в член 127 от Закона за ветеринарномедицинската активност в случаите, когато има нараснали закани за здравето на животните и усложнена епизоотична обстановка в страната.

Вчера Централният епизоотичен съвет през днешния ден организира съвещание, в границите на което беше показан и одобрен План за надзор, ръководство при рецесии и попречване на разпространяването на болестта АЧС в България през 2020 година Настоящият проект следва да бъде гласуван от Министерския съвет, а неговата цел е да разпредели дейностите за битка с заболяването сред разнообразни държавни структури.

Стратегията за битката с АЧС включва пет съществени стълба: засилен граничен надзор на придвижването на живи животни и персонален багаж на пасажерите, идващи на територията на страната; засилени ограничения за биосигурност в свиневъдните обекти; съкращаване плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; образуване и осъществяване на лабораторен надзор и осъществяване на осведомителна акция и образования.

Планът разказва в детайли организацията за обявяване, информиране, реагиране и ръководство на силите и средствата на органите на изпълнителната власт при предварителната защита. Предмет са и процедурите с съответни задания и периоди към над 10 институции.

*Епизоотичен, ‑чна, ‑чно, мн. ‑чни. Ветеринарно приложение. от епизоотия. Заразните заболявания вземат всеобщ (епизоотичен) темперамент в стопанства и региони, където животните се отглеждат при неприятни хигиенични условия - замърсеност, влага, тъмина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР