Правителствата са получили по-малко от 1/3 от първоначално предвидените 723

...
Правителствата са получили по-малко от 1/3 от първоначално предвидените 723
Коментари Харесай

500 млрд. евро остават неизползвани от фонда за възстановяване след COVID на ЕС

Правителствата са получили по-малко от 1/3 от в началото плануваните 723 милиарда евро от Европейски Съюз за подкрепяне на икономическото възобновяване след Коронавирус пандемията и в този момент оказват напън върху Европейската комисия да форсира заплащанията, оповестява „ Politico “.

Страните упорстват Комисията да редуцира планината от бюрократични процедури , които им пречат да получат своя дял от средствата по Механизма за възобновяване и резистентност /МВУ/ или ги обезкуражават да аплайват въобще – което поражда опасения, че те ще пропуснат да усвоят големи суми, когато срокът на самодейността изтече през 2026 година Това се случва в миг, когато фондът е заседнал в корупционен скандал , а италианската полиция е арестувала повече от 20 обвинени в целия Европейски Съюз в границите на следствие на измами за над 600 млн. евро .

Служител на национално равнище, който приказва с „ Politico “, изрази страдание за обръчите, които страните би трябвало да преодолеят, с цел да получат достъп до парите, които се състоят от безплатни средства и заеми , като разказа строгите инспекции на Комисията на предложенията за финансиране като „ по-скоро сходни на одит . Друг посланик съобщи, че държавните управления стартират да мислят, че настояването на заеми по Механизма за възобновяване и резистентност „ не си коства напъните “.

Според хора, осведомени с частните полемики, Комисията изследва способи за ускорение на отпущането на парични средства . Изпълнителният орган на Европейски Съюз към този момент понижи общата налична сума от 723 милиарда евро на 648 милиарда евро, откакто държавните управления не съумяха да аплайват за заеми в размер на съвсем 100 милиарда евро преди междинния краен период в края на 2023 година

Испания е получила единствено дребна част от полагащите ѝ се средства

Когато през 2021 година Европейски Съюз сътвори Механизма за възобновяване и резистентност, той унищожи едно от дългогодишните табута на блока за страните, които взаимно набират пари на дълговите пазари . Уникалната конструкция допуска, че вместо милиарди евро да останат неизползвани, в случай че средствата не бъдат потърсени до приключването на периода в края на 2026 година – както в този момент държавните управления от ден на ден чакат, че ще се случи – блокът на първо място просто няма да заеме парите.

Досега Комисията е деблокирала единствено 225 милиарда евро . Испания , която трябваше да бъде вторият по величина адресат след Италия , е получила единствено 340 млн. евро под формата на заеми – дребна част от 83-те милиарда евро, които бяха заделени през 2021 година

Страните би трябвало да показват „ проект за възобновяване , в който да посочат по какъв начин ще употребяват парите и какви промени ще прокарат в подмяна на това. Сега те упорстват Комисията да обработи тези документи по-бързо. Атанас Пеканов, някогашен български държавен чиновник, който е взел участие от близко в правенето на проекта за възобновяване на страната си, разяснява:

„ Комисията не може да промени регламента, само че може да избере тълкуването на разпоредбите за разпределяне на средства. Те могат да бъдат по-строги или по-малко строги и да решат кое е изпълнено в задоволителна степен . “

Комисията е „ педантична

Основната причина за усложненията е, че Комисията преглежда фонда като инструмент за принуждаване на държавните управления да извършат промени по редица въпроси – в това число пенсионното обезпечаване и демократичните стандарти – които от години са на назад във времето. Преди да бъдат отпуснати средства, страните би трябвало да трансформират законите си , наричани на брюкселски диалект „ съществени стадии , и да изпълнят съответни цели. Комисията обаче от време на време е „ прекомерно педантична, когато е преценявала дали сме изпълнили етапните цели , прецизира Пеканов.

Втори държавен чиновник се съгласи с него, като съобщи, че е нужна „ по-голяма еластичност в процеса на оценка на етапните цели и дилемите .

Комисията търси способи да форсира изплащането на средствата , без да трансформира публично разпоредбите, макар че не е декларирала това обществено. Вината за бавното асимилиране на средствата Брюксел хвърля основно върху държавните управления.

Нежелание за осъществяване на някои промени

Ето какво съобщи заяви представителят на Комисията Леа Цубер:

„ Бързината значително зависи и от това по кое време страните членки ще реализиран главните стадии и цели, включени в проектите им, и ще подадат съответните претенции за заплащане.

„ Изплащанията към страните членки се форсират “, откакто те прекараха години в договаряния и преразглеждане на проектите си, забавяйки процеса, добавя Цубер.

Комисията изясни, че чака да раздаде 54% от паричните средства до края на 2024 година

Няколко страни – изключително тези, които могат да вземат евтини заеми от финансовите пазари – не са склонни да организират непопулярни вътрешни промени в подмяна на заеми, които в последна сметка ще би трябвало да върнат на Комисията. Служител на Европейски Съюз акцентира, че Комисията е въвела по-строги инспекции , с цел да подкрепи спестовните държавни управления, най-много на страните от Северна Европа , които се притесняват, че парите ще бъдат изразходвани не по предопределение. Одитният орган на Европейски Съюз изрече съмнение, че слабите инспекции от страна на брюкселските управляващи и късите периоди евентуално усилват опциите за измами.

  „ Големият проблем и рискът за репутацията е, че заплащанията са наред, когато се правят, само че Комисията не управлява в задоволителна степен последващите разноски , разяснява пред кореспонденти Тони Мърфи, началник на Европейската счете палата, по-рано тази година.

Все по-често се ревизира и дали разпоредбите са прекомерно строги или противоположното – дали Комисията е права в своята суровост , защото някои национални водачи и висши чиновници приканват за сходни финансови начинания , да вземем за пример за финансиране на защитата и екологичните разноски, през идващите години.

Икономистите Тито Боери и Роберто Пероти предизвестиха в изявление за „ POLITICO “, че злоупотребата с парите за възобновяване просто ще удостовери пред по-малко задлъжнелите страни като Германия и Нидерландия , че новото взаимно взимане на заеми е обвързвано с прекомерно огромен риск. Пероти бе безапелационен:

„ Много ще зависи от усещането на спестовните страни за това дали парите са били добре изхарчени от страните, които са получили най-вече средства / Следващите три години са от решаващо значение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР