Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение

...
Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение
Коментари Харесай

Зоран Заев: Очаквам покана от българския премиер и се надявам на компромис

Правим всичко належащо и имаме добра основа посредством португалското предложение да намерим решение с България. Ако успеем, незабавно на 23 юни би трябвало да проведем първото междуправителствено съвещание, съобщи министър председателят на районен съд Македония Зоран Заев, представен от БГНЕС.

Заявлението бе направено в отговор на журналистически въпрос по отношение на разногласието с България.

Заев съобщи, че по този въпрос чака покана от българския министър председател Стефан Янев.

Според него португалското председателство е изненадало позитивно с създаденото изобретателно предложение за разрешаване на разногласието.

То е в сходство с практиката на Европейския съюз и „ в действителност може да бъде решение”. Македонският министър председател прикани цялото внимание през оставащите 20 дни до Съвета на Европейски Съюз да бъде отдадено на този въпрос и в случай че има сполучливо развиване, първото междуправителствено съвещание може да се организира незабавно още на 23 юни.

„ Не желая да ускорявам очакванията”, акцентира Заев и прикани Европейски Съюз, в това число и България, да изпълнят своите задължения.

Премиерът акцентира, че е подготвен да замине за София и да помоли прагматично за решение, със съзнанието, че никой не желае да стъпче „ нашия македонски език и македонска идентичност”.

„ Политиката, която водим сега, зачита напълно нашата история като насочна точка за гарантиране на сегашното и бъдещето. За това молим. За европейско държание. Искаме европейско отношение от всички наши съседи. Съжалявам, че сега е служебно, а не политическо държавно управление, което да поеме отговорност и по тази причина сме резервирани и не знаем дали ще има решение, само че би трябвало да работим и да успеем”, сподели Заев.

Компромисът е всяка страна да има право на своя позиция и да остави времето да реши.

„ Компромисът е пътна карта, където всеки ще поеме отговорността си по браншове. Ние с ж.п. линията до България, а те до граничния пункт Клепало. Това е компромисът. Не преговаряме за македонския език и за македонския народ. Не знам по какъв начин да го заявя по-ясно”, заключи министър председателят на районен съд Македония Зоран Заев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР