Правилното хранене е въпрос на навик и на спазване на

...
Правилното хранене е въпрос на навик и на спазване на
Коментари Харесай

Храни се като българите през 1920-та, за да не си дебел!

Правилното хранене е въпрос на табиет и на съблюдаване на няколко съществени правилото като избор на качествени натурални артикули съгласно сезона, вярна композиция на храните съгласно възрастта и здравословното положение на човек.

Също по този начин са значими вярното подготвяне на храните за по-лесно храносмилане, умерени количества храна и усърдно дъвчене.

И най-важното – при никакви условия да не се преяжда. Всичко останало води до непосреден риск от наднормено тегло или в най-хубавия случай - до качване на нежелани килограми.

Прекалената консумация на скотски и рафинирани храни, лишени от хранителна стойност, стои в основата на доста болести като наднорменото тегло и затлъстяване.

Като предписание е добре да се избягван мазните и запържени храни, тъй като те са и причина за сърдечносъдови болести с изключение на всичко друго. Добре е всяко главно хранене да стартира с прясна сезонна салата.

 Сок

Но главният проблем при доста български фамилии е, че не могат да си разрешат такова многообразие във всяко хранене, а това е сериозна причина към наднормено тегло и доста други болести.

Все отново постоянно има вид да се подготвят по-здравословни и вкусни ястия, въпреки че това нормално е обвързвано с повече запаси и труд.

Закуската е доста значима. Добре е към закуската да участва плодов или зеленчуков сок, да се хапват пресни или сушени плодове. Към обяда е вярно да участва салата, в която да доминират зеленчуците. Същото се отнася и за вечерята.

 Булгур Снимка: Иси

Салатите са прелестна храна, която спомага за тонус на организма и почиства стомаха от нездравословни натрупвания. Винаги е добре да се употребяват сезонни зеленчуци. Но наличието на зеленолистни е най-здравословният избор на салата. Те имат многообразие от витамини, микроелементи и мазнини като омега-3 и омега-6, които са в идеално съответствие. Ако е допустимо всяко главно хранене да стартира с прясна сезонна салата, то това ще ни подсигурява задоволително количество витамини и микроелементи, ензими и мастни киселини, които са потребни.

Разбира се, ден или два хранене с нездравословни храни няма да окаже кой знае какво въздействие върху килограмите, само че редовно претоварване на организма като преяждане и консумация на нездравословни храни води до наднормено тегло. Най-честите виновници за това са мазнините, с които се храним. Те се натрупват под формата на мастни депа в тялото ни и това води до непотребни килограми.

 Агнешко Снимка: Даниела Русева

Най-доброто хранене за здраве и намаляване е с пълноценни растителни прани – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови.

За образец като верен и здравословен метод на хранене и на живот може да се посочат българите, живели преди 1920 година. Те са се хранили най-често с плодове, зеленчуци, зърнени храни, просо, царевица, булгур, жито, ечемик, овес, ръж и други, бобови култури като леща и фасул, краве масло и рядка консумация на мляко.

Един или два пъти в годината се е консумирало месо. Работили са на равнищата и са се славили като доста здрав народ. Явлението затлъстяване е липсвало по това време. Ние би трябвало да вземем образец и да се променим с цел да продължим традицията на вярното хранене и метод на живот.

Вижте всички ретро предписания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР