Правилата на етикета при кихане препоръчват да покриете устата си

...
Правилата на етикета при кихане препоръчват да покриете устата си
Коментари Харесай

Не кихайте със затворена уста! Ето за какво е опасно

Правилата на етикета при кихане предлагат да покриете устата си с ръка. Много хора се смущават да кихат мощно в наличието на непознати, по тази причина притискат и носа си преди кихане. Но експертите предизвестяват: кихането “вътре в себе си ” е рисково за здравето.

Защо е значимо да кихате с отворен нос?

Човек може да кихне рефлекторно, когато слънчевите лъчи попаднат непосредствено върху ретината, когато излиза от тъмната стая на улицата. Останалите два случая са: алергична реакция и простуда.

Тези механизми за кихане могат да бъдат рискови. Алергените и инфекцията не би трябвало да задържаме вътре в себе си, а да бъдат изтласкани на открито.

Защо е рисково да кихате със затворена уста и нос?

Първо, кихането със затворена уста и нос може да докара до проблеми със слуха. Когато кихате, скоростта на въздушния поток може да доближи 120 m/s. Ако пандизите устата и носа, слузта под налягане може да попадне в слуховите тръби, които свързват назофаринкса със междинното ухо.

В резултат на това може да възникне инфектиране на слуховата тръба, което се назовава евстахит.

Също по този начин под налягане микробите могат да навлязат в параназалните синуси: максиларни, фронтални, кафези от етмоидния лабиринт.

Кихането при затворен нос и уста може да аргументи синузит (възпаление на лигавицата на един или повече синуси) – инфектиране на максиларния синус, фронтит (възпаление на фронталния синус) или сфеноидит (възпаление на сфеноидния синус).

Третата негативна последица от „ вътрешното ” кихане е повишение на вътречерепното налягане. Човек, който е с естествени стойности на кръвното налягане няма да почувства съществени последствия.

Но възрастните хора, пациентите със слаби съдови стени и вегетоваскуларна дистония, могат да се почувстват зле. Ако човек има податливост към кървене от носа, кихането със затворена уста и нос може да предизвика това положение.

източник: здраве.то
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР