Правилата на британската монархия предполагат “новият суверен да наследи трона

...
Правилата на британската монархия предполагат “новият суверен да наследи трона
Коментари Харесай

Традиции от векове: как се унаследява британският трон

Правилата на английската монархия допускат “новият суверен да наследи трона след гибелта на своя предходник ”. Това значи, че най-възрастният наследник на кралица Елизабет Втора - принц Чарлз, става крал незабавно след гибелта на майка си. Сега той е крал Чарлз Трети.

Няколко месеца може да минат преди 73-годишният нов английски крал да бъде публично коронясан. Коронацията на Елизабет е била на 2 юни 1953 година - цели 16 месеца след възкачването ѝ на престола на 6 февруари 1952 година.

Новият суверен се афишира публично от Съвета за унаследяване на трона в двореца Сейнт Джеймс в Лондон. Съветът се състои от представители на така наречен “Таен съвет на краля ”, присъединяване в който взимат високопоставени членове на държавното управление, съдии и представители на Англиканската черква. След това се привиква Народното събрание, с цел да постави клетва за честност пред новия крал.

Вековни обичаи

Обявяването на новия суверен ще бъде направено обществено от Двореца Сейнт Джеймс в Лондон, както и от Единбург, Кардиф и Белфаст - столиците на четирите съставни елементи на Обединеното кралство. На третия ден след гибелта на суверена, новият крал се насочва на обиколка из тях, започвайки от Шотландия.

В първия ден, в който Народното събрание стартира работа още веднъж, Чарлз би трябвало да направи публично изказване, че е набожен протестант. Тази клетва е залегнала в законодателството на страната от 1910 година. Нужно е новият крал да постави и още една клетва при коронацията - това се изисква от закони, признати през 1689, 1701 и 1910 година.

Камила, “кралицата-консорт ”

Съпругата на Чарлз - Камила, получава купата “кралица-консорт ”, както биват наричани съпругите на кралете във Англия. Самата Елизабет Втора уреди това по-рано тази година. На 6 февруари, ден преди отбелязването на нейния 70-годишен празник на трона, кралицата разгласи, че това е нейно “съкровено предпочитание ”.

Промяна в реда за унаследяване

Първородният наследник на Чарлз - принц Уилям, става престолонаследник след гибелта на Елизабет Втора. Монархическите трофеи на Уилям и брачната половинка му Катрин към този момент ще са по-различни. Досега двамата бяха херцог и херцогиня на Кеймбридж, а в този момент към този момент са херцог и херцогиня на Кеймбридж и Корнуол.

Децата на Уилям - 9-годишниият принц Джордж, 7-годишната принцеса Шарлът и 4-годишният принц Луи, в този момент са надлежно втори, трета и четвърти в реда за наследяването на престола.

След тях се подрежда по-малкия брат на Уилям - принц Хари, който в този момент живее дружно със брачната половинка си Меган в Калифорния. Двете им деца - 3-годишният Арчи Маунтбатън-Уиндзор и 1-годишната Лилибет Маунтбатън-Уиндзор са последващи в реда за унаследяване.

Само в случай че Уилям, Хари и техните наследници се окажат в неспособност да се възкачат на трона, ще пристигна ред на по-младия брат на Чарлз - принц Андрю и неговите дъщери и внуци. Ако и те не могат да заемат кралския трон, тогава ще бъде ред на най-малкия наследник на кралица Елизабет Втора - принц Едуард и неговите наследници, а най-сетне - на принцеса Ан и нейните наследници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР