Правила, даващи възможност за централизиран контрол върху интернет в Русия,

...
Правила, даващи възможност за централизиран контрол върху интернет в Русия,
Коментари Харесай

Русия опитва да създаде "суверенен интернет" от днес, но не е лесно

Правила, даващи опция за централизиран надзор върху интернет в Русия, влязоха в действие през днешния ден. Мярката, която съгласно деятели жестоко лимитира права и свободи и може да докара до цензура, а съгласно някои специалисти е с неразбираеми изгоди, обаче ще се приложи по-трудно, в сравнение с управляващите в Москва чакаха.

Законът, признат по-рано тази година (и изсвестен като идея за " върховен интернет " ), цели да ускори контрола върху трафика в съветското онлайн пространство, известно като Рунет.

Сред ограниченията се планува наложително слагане на особено съоръжение, което да филтрира трафика и да подсигурява сигурността при положение на " външна заплаха " (възможността за " външна заплаха ", изолираност на Русия от интернет и така нататък бе измежду главните претекстове на внесните законопроекта сенатори Андрей Клишас и Людмила Бокова дружно с депутата Андрей Луговой). Целта е опция за изцяло отделяне от международната мрежа като защитна мярка.

Предвиждат се и " учения " - един път годишно - в които да вземат участие притежатели на телекомуникационни компании, мрежови оператори и други играчи на пазара. В съветски медийни изявления се е споменавала опцията едно от тези учения да съставлява " пробно изключване " от световната мрежа.

" Суверенният интернет " още е надалеч

Оборудване обаче по този начин и не е конфигурирано в апаратурата на множеството интернет снабдители. Експертите към момента не са разкрили метод да устройствата да работят, без да се наруши качеството на връзката с интернет, и държавното управление ще работи едвам когато се появи метод за това, показва деловото издание РБК. Негов източник изяснява, че задачата е да " не се допусне негативно въздействие върху крайния консуматор ".

За закона държавното управление не е създало и правна база; няма лист с възможните закани, които да постановат прекачване на контрола на " унет към информационния регулатор " Роскомнадзор ". Така " суверенният интернет " на процедура не съществува. Критици на управляващите обаче се притесняват, че при използването на закона Русия ще има мрежа по китайски модел - със мощно пречистване на трафика, блокиране на непознато наличие и цензура.

Част от ограниченията в закона няма да влязат в действие най-малко до началото на 2021 година В този период да вземем за пример Русия би трябвало да сътвори лична система за имена на домейните. Това е база данни за компютри, услуги и други запаси, с чиято помощ имената на хостовете се преобразуват в IP адреси.

" Сувернет не е подготвен, само че не това е казусът "

Русия надалеч не е подготвена да ползва закона, само че това не значи, че се е отказала; в Урал към този момент тестват система за блокиране на мрежата, а бизнес структурите, свързани с концепцията, желаят нови способи да изкарат средства от нея. Сред вероятните печеливши са фирмите производители на системи за надълбоко пречистване на трафика (Deep Packet Inspection) - режима, в който на процедура ще влезе Роскомнадзор в изключителна обстановка.

Проблемът с Рунет не е софтуерен, а идеологически и финансов, отбелязва в разбор " Новая газета ". " " Суверенният рунет " (или просто сувернет) е разумно продължение на курса на курса на изолационизъм, който Русия вкарва през 2014 година и от който, съдейки по всичко, просто не може да се откаже. "

В Народното събрание и в Кремъл не са съгласни. Според управляващите концепцията е отлична тактика против хакерски атаки, в това число държавно спонсорирани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР