Практиката за влияние върху правителството и регулаторните органи е узаконена

...
Практиката за влияние върху правителството и регулаторните органи е узаконена
Коментари Харесай

AI лобирането рязко се увеличи през 2023 г.


Практиката за въздействие върху държавното управление и регулаторните органи е узаконена в Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Все по към този момент компании отделят средства за лоби ране , с цел да повлияят на държавни чиновници и законодатели, които вземат решения по отношение на регулирането в региона на изкуствения разсъдък (AI) , заяви CNBC , базирайки се на изследване на организацията с нестопанска цел OpenSecrets.

От докладите на фирмите, показани в Сената на Съединени американски щати според Закона за откриване на лобистки дейности, излиза наяве, че 451 организации са взели участие в лобирането за AI през 2023 година Това е със 185% повече от миналата година, когато 158 компании са декларирали, че отделят средства за тези цели.
още по темата
Списъкът с организации, които лобират по въпросите на AI, включва необятен кръг компании – от стартъпи и софтуерни колоси до играчи от фармацевтичната промишленост, образованието, банкирането, застраховането, телекомуникациите и други браншове.

Сравнението с данни от предходни години сподели, че мащабът на лобирането за AI през предходните години е бил доста по-скромен. До 2017 година броят на компаниите, които регистрират финансиране на сходни действия, не доближава и 10, само че през 2019 година за първи път надвишава 100, след което постепенно, само че несъмнено продължава да пораства.

От фирмите, въвлечени в AI лобиране през 2023 година, съвсем триста не са взели участие в такава активност преди 2022 година Сред новодошлите са огромни производители на чипове като AMD и TSMC, компании за рисков капитал като Andreessen Horowitz, биофармацевтичната компания AstraZeneca и конгломератът Disney. В листата на лобистите за AI са притежателят на TikTok – ByteDance, Tesla, Spotify, Palantir, Pinterest, Nvidia, OpenAI, Dropbox и други огромни имена.

Компаниите, които оповестяват, че вземат участие в лобирането за AI, отделят средства за поощряване на ползите си пред федералното държавно управление и по разнообразни други въпроси. Според данните на OpenSecrets – организация, профилирана в събиране и анализиране на данни за финансиране на лобирането, през 2023 година фирмите са вложили общо над 957 милиона $ за тези цели.

По-рано анализатори от IDC предвидиха, че през 2023 година фирмите и организациите ще похарчат повече от 19,4 милиарда $ за програмен продукт, хардуер и услуги, свързани с генеративния изкуствен интелект (GenAI). Този тип вложения би трябвало да се удвоят тази година и през 2027 година да надвишават 151 милиарда $.

Междувременно специалистите на Gartner считат, че до момента в който въвеждането на GenAI трансформира всичко, това към момента няма да окаже доста въздействие върху световните разноски за ИТ. Според тяхната прогноза, световните разноски за осведомителни технологии през 2024 година ще се усилят с 6,8% и ще приближат 5 трилиона щатски $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР