Практично и по-спокойно ще бъде, ако парламентарният вот се проведе

...
Практично и по-спокойно ще бъде, ако парламентарният вот се проведе
Коментари Харесай

Матева: Практично ще е парламентарният вот да е на 14 ноември

Практично и по-спокойно ще бъде, в случай че парламентарният избор се организира на 14 ноември. Така ЦИК ще има повече време да конфигурира софтуера за гласоподаване на два типа избори на всички машини. Това съобщи зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева пред Нова ТВ.

Тя изясни, че гласоподавателят би трябвало да има опция да превключи екрана и да направи избор на кой от двата типа избор да гласоподава или за двата поредно.

Все още не е взето решение дали гласуването ще се реализира с една или две карти. „ Налага се мнението, че е по-добре машината да се задейства с една карта. Имаме желанието, в случай че изборите са 2 в 1, да бъдат закупени още устройства. Да сложим, може би, в секции, в които са дали своят вот над 300 гласоподаватели, и второ устройство”, посочи Матева.

Когато се гласоподава на една машина за два типа избори, неизбежно процесът ще бъде по-бавен, предизвести тя. „ Физически би трябвало да се превключи от единия избор на другия, да се направи самият избор, да се кликне и да се разпечатат разписките. Няма по какъв начин за същото време, за което гласуваме за един тип избор, да се гласоподава за два”, изясни зам.-председателят на ЦИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР