Праисторическият палестински обект е добавен към списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

...
Комитет на ООН гласува да включи праисторическите руини близо до
Коментари Харесай

Комитет на ООН гласува да включи праисторическите руини близо до древния град Йерихон в окупирания Западен бряг като обект на световното наследство в Палестина.

Решението, което беше критикувано от Израел, беше взето на среща на Комитета за световно наследство на ООН в Рияд, Саудитска Арабия в неделя под егидата на Организацията на ООН за образование, наука и култура, ЮНЕСКО.

Списъкът се отнася за близкия археологически обект Tell al-Sultan, който съдържа праисторически руини, датиращи от деветото хилядолетие пр. н. е. и е извън самия древен град.

„Постоянно селище се е появило тук от 9-то до 8-мо хилядолетие пр. н. е. поради плодородната почва на оазиса и лесния достъп до вода“, каза ЮНЕСКО на уебсайта си.

Тел ал-Султан, могила с овална форма, съдържа доказателства за едно от първите известни села на човечеството и важен град от бронзовата епоха, датиращ от 2600 г. пр.н.е.

Намира се на около 2 километра (1,2 мили) от останките на първия град Йерихон, който съдържа руини от значение за еврейската история, включително синагога, датираща от първи век пр.н.е.

Йерихон е един от най-старите постоянно обитавани градове на земята и е в част от окупирания от Израел Западен бряг, който се управлява от международно признатите палестински власти.

Израел критикува решението

Външното министерство на Израел публикува изявление в неделя, в което осъжда решението, наричайки го „циничен трик“.

„Министерството на външните работи смята днешното решение за още един знак за циничното използване от страна на палестинците на ЮНЕСКО и политизирането на организацията“, се казва в изявлението.

„Израел ще действа с многото си приятели в организацията, за да промени взетите погрешни решения.“

Израел напусна организацията на ООН през 2019 г. поради обвинения, че насърчава антиизраелски пристрастия, но изпрати делегация на тазгодишната среща в Саудитска Арабия.

Израел превзе Западния бряг, заедно с Газа и Източен Йерусалим, в Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците искат и трите територии за бъдеща държава.

Повече от десетилетие не е имало сериозни или съществени мирни преговори и в момента Израел се ръководи от едно от най-крайнодесните, националистически правителства в историята си, което прави всяко движение към палестинска държавност изключително малко вероятно.

Историческото наследство отдавна е сред многото горещи точки в израелско-палестинския конфликт, като и двете страни използват археология и консервация, за да демонстрират това, което според тях е тяхната собствена уникална връзка със Светите земи.

Палестинската власт, призната преди десетилетие от Обединените нации като държава наблюдател, която не е членка, приветства определянето на Тел ал-Султан.

Президентът Махмуд Абас каза в изявление, че то „свидетелства за автентичността и историята на палестинския народ“, добавяйки, че „държавата Палестина се ангажира да запази това уникално място в полза на човечеството“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР