Пръчиците за хранене са част от кулинарната история на Изтока,

...
Пръчиците за хранене са част от кулинарната история на Изтока,
Коментари Харесай

Храненето с пръчици си има тънкости

Пръчиците за хранене са част от кулинарната история на Изтока, и потреблението им е усложнено от доста условности и церемонии. За да можем да кажем, че употребяваме пръчиците за хранене вярно, би трябвало да действаме по следния метод: взимаме едната пръчица /на разстояние една трета от горния край/ сред палеца и показалеца на дясната ни ръка.

Придържаме я с палеца и безименния пръст по този начин, че показалецът, междинният и палецът да образуват пръстен. Втората пръчица разполагаме редом на първата, на разстояние към 15 мм. Когато надигнем междинния си пръст, пръчиците би трябвало да се раздалечат.

Те се събират, като сгънем показалеца, и тогава с връхчетата им хващаме парченцето, което наподобява най-апетитно. Ако то е доста огромно, благодарение на приборите за хранене то може да се раздели.

Никога не би трябвало да почуквате с пръчиците по масата или чинията за повикване на келнера. Преди да протегнете пръчиците към храната, би трябвало да сте си избрали парчето, което ще взимате. Не набождайте върху тях храната и не тръскайте парчето, с цел да го охладите.

 Суши

Избирайте храна единствено от горната част на купчината в чинията и не ровете в нея, с цел да намерите по-вкусничко парченце. Според източния етикет, в случай че сте докоснали с връхчето на приборите някое късче, би трябвало да го изядете.

Никога не облизвайте пръчиците и не предавайте с тях храна на различен човек. Когато не ги употребявате, оставете ги с острите краища наляво.

Никога не хващайте две пръчици в пестник – съгласно източния етикет това е застрашителен жест. Не ги мушкайте в ориза изправени – по този начин се сервира оризът на мъртвите преди погребението им.

Никога не слагайте пръчиците косо на чинията или купичката – това също се счита за неприятен знак. Когато свършите да се храните, оставете ги на специфичната подставка или в профил.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР