Позорната приватизация, превърнала се във визитна картичка на Иван Костов,

...
Позорната приватизация, превърнала се във визитна картичка на Иван Костов,
Коментари Харесай

Милионите повличат Костов и "Агнешките главички" към пропаст! Ще е приятна ли играта, която им обяви Бойко Борисов?

Позорната приватизация, трансформирала се във визитна картичка на Иван Костов, още веднъж би трябвало да бъде прочетена, тъй като през последните дни станахме очевидци на наглите опити на " Агнешките главички " да подменят истината за престъпното раздържавяване. Дори и в случай че се окаже, че давностният период за (повторното) изправяне пред Темида на грабителите е изминал, от инспекцията на приватизационните покупко-продажби, изключително тези в интервала 1997-2001 година, има още един смисъл - единствено по този начин младите българи ще осъзнаят по какъв начин някогашните партийни секретари и доносници, през днешния ден се показват за същински демократи.

В извънредно изявление за БЛИЦ от през вчерашния ден някогашният основен прокурор Никола Филчев изнесе стряскащи данни и обстоятелства за мафиотската приватизация - страната е разпродала активи за 30 милиарда $, а в хазната й са се върнали единствено 3 милиарда

Основателен мотив някогашният основен прокурор да е обект на огромна акция по дискредитирането му във времето, в което се пробва да изправи виновниците пред съда.

И към днешна дата " Агнешките главички " блеят против Филчев, само че обстоятелствата, които показа пред медията ни са изковани с стоманени причини.

Аферите с фондациите

Определят аферата " Сапио " като " айсберга " на корупцията. На 24 март 1992 година с персоналното позволение на тогавашния министър на финансите Иван Костов, фондация " Сапио " реализира безмитен импорт на артикули. Фондацията е благосъстоятелност на някогашния народен представител от Съюз на демократичните сили във Великото национално заседание Ясен Златков. Въпреки че разрешението е парафирано като " еднократно, по изключение ", фондацията го развъжда и с него внася няколко огромни колета. Ясен Златков съумява да внесе в България артикули за към 5 млн. $. Прокуратурата образува инспекция, само че Костов заобикаля отговорността. Той твърди, че е имал правно съображение да издаде позволение за импорт. Аферистът от " Сапио " бяга в чужбина.

Отново в зората на демокрацията е основана и друга скандална фондация - " Демокрация ". Години по-късно, когато Костов е отпред на партията и страната, против него са отправени обвинявания от съветския предприемач Майкъл Чорни, че е бил изнудван да преведе пари на фондацията. Чорни е изпъден от България със заповед на правилния и до през днешния ден на Костов, прочут с емблематичния си прякор " Гном ", някогашен шеф на Национална работа сигурност Атанас Атанасов, в този момент народен представител от ДСБ. Дълги години началник на фондация " Демокрация " е различен правилен на Костов Гроздан Караджов. А ползата на сегашния парламентарист към фондациите въобще не е намалял, още повече, че в наши дни те се финансират и с европейски средства.

" Агнешките главички " - от виното и стъклото, до зелената сила

Аферите на фондациите са повече от скромни на фона на схемите, по които се прибират цели заводи и производства, които слагат основите на кръга " Агнешките главички ", прераснал по-късно в подмолния кръг " Капитал ". Някогашният наследник народен представител Никола Николов влиза в политиката посредством околните си връзки с Иван Костов, с който се познават от Икономическия университет " Карл Маркс ".

През Костовото ръководство името на Николов се свързва с приватизацията на стъкларския цех " Диамант " - Разград, с " Каолин " и ред други държавни предприятия. След като става обект на прокурорски обвинявания, Николов съвсем изчезва от обществения живот. Залязването на някогашния наследник народен представител е единствено видимо, тъй като на негово място изгрява звездата на днешния милионер Прокопиев, който управлява шепа кафяви издания.

Роденият в Разград " капиталист " повече от сполучливо поема щафетата от " агнешката главичка " Никола Николов. Нещо повече, двамата не престават да въртят бизнес със зелена сила.

Началото на " Капитал " -а

Работническо-мениджърските сдружения, обезпечили алибито за грабежите при Костовата приватизация, разрешават на младежите по това време - Иво Прокопиев и Филип Харманджиев - да се трансфорат от начинаещи публицисти в заможни капиталисти.

Още в първата година на ръководството на Костов, РМД купува маза " Дамяница ". За началник на завода е назначен Филип Харманджиев, един от издателите на флагмана на подмолния кръг " Капитал ", което пръска мръсотия против всеки, който им е неуместен. За покупката на винзавода са платени 60 000 $ кеш. Останалата сума до 1,5 млн. $ евентуално е платена с дълготрайни държавни облигации.

Освен, че Министерството на индустрията, ръководено по това време от " Мистър 10% ", понижава цената на договорката от 3 на 1,5 млн. $, в избите на завода остават към 2,4 млн. бутилки вино, задоволителни освен, с цел да покрият сумата, нужна за покупката на " Дамяница ", само че и да трансфорат в милионери новите притежатели. Въпреки многочислените нарушавания по приватизационния контракт, няколко години по-късно " Дамяница " напълно е завзет от кръга " Капитал ".

Още по-скандален е методът, по който в ръцете на фамилия Прокопиеви, още веднъж при ръководството на Костов, се оказва единственото на Балканите дружество за потребни изкопаеми " Каолин ". Вместо на външен вложител, който предлага 20 млн. $, " Каолин " е приватизиран от РМД, което придобива 75% от предприятието против 7,2 млн. лв., от които едвам 10% са платени в брой, а останалите в компенсаторки. След поредност от нараствания на капитала, година след покупката на предприятието при започване на 2000-та година, 83,33% от " Каолин " става благосъстоятелност на " Алфа финанс " на Прокопиев.

Сделки, като тези за " Дамяница " и " Каолин " изстрелват кръга " Капитал " на водещи позиции. Контролираният от фирмите му пенсионен фонд " Доверие " също е бил обект на голям брой инспекции по сигнали на Комисията за финансов контрол за злоупотреби.

Едва ли е инцидентен фактът, че тогавашният началник на КФН Стоян Мавродиев и основния прокурор Цацаров бяха превърнати в цели от кафявите издания от кохортата на " Капитал ".

В това време Костов обикаля телевизионните студия и хленчи, че не е откраднал и гвоздей от приватизацията, а отрочетата от лабораторните му планове се пробват да замитат следите му със захаросани приказки.

Оскотялото от апетит българско общество, обаче е наясно със схемите, които го сложиха в челото на отрицателните ранглисти и надали ще остане безучастно.

Преди предварителните избори водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пожела " приятна игра " на " Агнешките главички ". Ще е приятна ли играта им до момента в който усещат хладните затворнически стени, занапред ще разберем!

Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР