Познаваме Надежда Йорданова като министър на правосъдието и като една

...
Познаваме Надежда Йорданова като министър на правосъдието и като една
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Участието на жени в политиката повдига качеството й

Познаваме Надежда Йорданова като министър на правораздаването и като една от мощните и знакови фигури на Демократична България. Познаваме усмивката й, само че познаваме и нейната неотстъпчивост и увереност в битката й за самостоятелна и работеща правосъдна система, за механизъм за отчетност на основния прокурор и смяна в конституцията. Нейната борба за правова страна продължава и след рухването на държавното управление, в което Демократична България беше съдружен сътрудник паралелно с Продължаваме промяната, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, последните от които торпилираха опита за промени и битка със статуквото. Като министър на правораздаването в границите на 7 месеца тя и нейният екип работиха по 39 плана на нормативни актове. В края на мандата й 19 бяха изцяло приключени.

Днес Надежда Йорданова е претендент за народен представител на Демократична България, лидер на листата в 23 МИР - Русе, с преференция 101. С нея беседваме за постигнатото в границите на мандата й като Министър на правораздаването, за мястото на дамите в политиката и по тематиката за домашното принуждение, по която Надежда Йорданова е направила извънредно доста - с подготвен законопроект и смели решения в една до неотдавна забравена от страната сфера. 

Госпожо Йорданова, остава една седмица до изборите. Работи ли съгласно Вас слоганът на Демократична България в тази предизборна акция - " Довери се на разсъдъка "?

Той обобщава по доста явен метод сърцевината на нашите послания. В момента България има потребност от устойчиви и ефикасни решения, с цел да може да може да преведена през множеството стихии, които ни връхлитат, без нито един човек или бизнес да изпадне зад борда. И в случай че си представим България като един транспортен съд, той би трябвало да остане цялостен. За да случи това, решенията и „ хрумките “ с еднодневен ПР резултат би трябвало да бъдат изоставени. Егото на политиците би трябвало да отстъпи. И като гледаме на всички тези рецесии като на благоприятни условия, да можем умерено да предложим устойчиви и работещи решения, като се стремим да реализираме оптимално необятно единодушие.

Вашата рационална и виновна позиция стига ли до хората, съумяват ли да ви отличат измежду останалите политически сили, измежду посланията на фона пропагандната, откровените неистини и операциите?  

Борим се за всеки глас, по тази причина сме непрекъснато измежду хората и обясняваме къде тъкмо стои Демократична България, кои са нашите полезности и как  ги пазиме. В съпоставяне с 2017 година да вземем за пример хората освен схващат защо приказваме, само че схващат и за какво това е значимо, по какъв начин ще повлияе върху живота им, върху бъдещето на децата им, върху добруването на родителите и околните им. И поддръжката за Демократична България е устойчива. 

Неотдавна бях на пазара в Сливо поле, Русенска област, и хората демонстрираха, че са са наясно да вземем за пример с нашите старания за реализиране на правосъдната промяна. Да не приказваме за битката с корупцията. За тези проблеми дълги години се говореше, само че нищо не беше направено за решаването им. 

Несъмнено ни костваше доста от позиция на сила и като старания, само че от ДБ (и като парламентарна група, и като министри в правителство) показахме в месеците, в които участвахме в ръководството, че можем да работим за решаването на сложни проблеми, да формираме и предлагаме решения по сложни въпроси, и то ефикасни. Такива, които устояват на оборване и разнообразни офанзиви.

В бранш Правосъдие да вземем за пример – всяка смяна, която беше обвързвана със правосъдната промяна от позиция на ограничението на пълномощията на основния прокурор, както и с механизма за по-добрата демократична отчетност на неговата активност, беше оспорвана в Конституционния съд и ние устояхме на този тест. Така показахме, че като се изключи че можем да постановяваме значимите тематики в дневния ред в обществото и да приказваме за проблемите, можем да предлагаме и да вкарваме на процедура и съответните решения.

Реалистично ли е да чакаме работещ парламент и ще можете да продължите промените, които започнахте?

Реформата на прокуратурата и антикорупционното законодателство ще се случат. Просто това е историческата логичност на нещата, с цел да продължи да се развива България. Разбира се, най-добре е да се случи допустимо по-рано. Дали ще има работещ парламент, това е отговорността на всички политически сили, които ще влязат в идващото Народното събрание.

Не желая да предсказвам какво ще се случи. В момента, по време на предизборната акция, за нас е значимо да създадем всичко допустимо гласоподавателите да чуят нашите послания, с цел да могат хората да създадат осведомен избор в деня на вота и да дадат доверието си.

Вие сте една от знаковите фигури на Демократична България. Дойде ли времето на дамите в политиката?

Включването на повече дами в листите на Демократична България е натурален развой и това следва от нашите полезности и политиките, които развиваме. Ние следваме европейските демократични полезности, равенството на половете, неналичието на дискриминация. Също по този начин, като се върнем към началото на нашия диалог - ние сме за търсене на устойчиви решения, а практиката, в това число има има и научни данни за това, демонстрира, че присъединяване на дамите в политиката и взимането на значими решения значително покачва качеството на дебата. И решенията, които се взимат в този развой, са по-устойчиви.

Променя се методът, по който се прави политика. Не всичко е „ газ до дупка “. Способността на дамите да оглеждат нещата от разнообразни страни, да намират пресечна точка сред доста и разнообразни ползи, е нещо, с което способстваме в политиката. Освен това – повече от половината от популацията на Земята е от женски пол. Политиката би трябвало да съставлява хората и да търси решение на проблемите им, което значи, че надлежно политическото посланичество би трябвало да отразява тези процеси.

Има обаче притеснителна наклонност – има статистически данни и научни проучвания, че дамите в политиката по-често са

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР