Познавам възрастни хора, които си държат портрети на Сталин, на

...
Познавам възрастни хора, които си държат портрети на Сталин, на
Коментари Харесай

Фенове на Цола Драгойчева ли управляват София?

Познавам възрастни хора, които си държат портрети на Сталин, на Георги Димитров и на партизани в гаража или в мазето. Доста възрастни обаче. Едва ли става дума за неинформираност - всички знаят какво е правил Сталин и, просто си имат към момента живи последователи.
Това, че чедата и внуците им са управлявали България дълго, а някои техни водачи и бодигардове към момента са във властта, е дало отражение върху всичко. Включително върху публичната толерантност.
Затова не е изненада търпимостта към паметната плоча на Петимата от РМС, сложена в столичния квартал " Дианабад " с разрешението на районния кмет на " Изгрев " Делян Георгиев (БСП). В естествена европейска страна за монумент на терористи се желае и получава оставка.
В визиите на обществото прекомерно дълго са били натрапвани. Десетилетия наред беше укривана истината за Народния съд, за хилядите избити през 40-те години на XX век без съд и присъда, за лагерите на гибелта, за безродните решения на комунистическата власт в сгода на Съюз на съветските социалистически републики. Тази истина постепенно и трудно става ясно, тъй като българинът не обича да се рови в неща, които може просто да препсува и да му се махнат от главата. При множеството хора на междинна възраст сработва инстинктът да се доверят на запомненото от учебно заведение. А то е цялостно със светли облици.
Но за напълно младите, расли през 90-те, не е без значение. Можем да създадем паралел с днешното или с което и да е време.
Имаш си обучение, специалност, семейство и дом, спазваш законите, плащаш налози, грижиш се за фамилията и за просперитета на обществото - посредством работата си или посредством личен бизнес. Обаче една сякаш човеколюбива идеология си проправя път, като употребява главно огнестрелно, а от време на време и хладно оръжие. Убиват се хора по лист - Цола Драгойчева го е описала детайлно - поименно и по дни. Разбира се, не е работа на районните кметове да се ровят в записки, само че пък имат специалисти, съветници, а евентуално и някаква обща просвета. Или просто кметът на " Изгрев " по някаква причина е почитател на Цола Драгойчева и бойните групи отпреди 1944?
В нейния тритомник " Повеля на дълга ", по-точно в том трети - " Победата ", напълно писмено са показани тези незаконни формирования, които са въздавали " правдивост " по един метод, който през днешния ден бихме нарекли престъпен. Описани са главорезите с имената и подвизите им, разказани са и жертвите, оповестени за врагове на народа. Разбира се, не на оня народ, на който са били юристи, офицери, политици, лекари и учители, а на другия - слязъл от колибите, див, гладен и некултурен, който убива за пари или за наслаждение, а от време на време - и за двете. И по този начин се възцарява една власт, която просто избива " враговете на народа ".
 Съюз на демократичните сили: Паметникът на ремсистите е провокация и засегнатост към демокрацията Съюз на демократичните сили: Паметникът на ремсистите е провокация и засегнатост към демокрацията
С яростно намерено писмо реагира Съюз на демократичните сили на паметната плоча на ремсистите, открита в столичния регион " Изгрев ". Партията упорства Столична общ...
Какво става? Изгонват те от работа, вземат ти къщата или фабриката, национализират ти земята, кравите и овцете, а в случай че не си склонен с това - децата ти не стигат и до гимназия. И отново си благополучен, че не са те интернирали или пък гръмнали и хвърлили в обща яма с други като теб.
Митологизирането на убийците основава групови героични облици като Петимата от РМС. За тях има и филм, и доста написано. Има и филм " Черните ангели ", който е невиждан в българското кино апотеоз на тероризма. А може би и в международното - хората вършат филми за терористи, само че без да ги обожествяват.
Пак за прегледност да поясним - РМС е незаконна организация. Тоест, противозаконна. И е имало за какво. Занимавала се е с неща надалеч отвън рамките на закона - т.е., с закононарушения: побои, обири, в това число на оръжие, убийства.
За поклонението към партизанското придвижване може да има някакви пояснения (не оправдания!) - небогати и необразовани маси, мощна агитация 45 и повече години, показване на комунистическата идеология като човеколюбива и прочие. Паметници на дейци на съпротивата има в целия свят и нашите партизани минават в антифашистката рубрика.
Окей. Но за монумент, повдигнат на терористи, освен това - до читалище, носещо името на Добри Чинтулов, би следвало освен оставка да се изиска, само че и прокуратурата да се самосезира. Защото Петимата от РМС (Работнически юношески съюз) са ръководели организация, която се е занимавала с мокри поръчки, казано на сегашен език. Политически. И са убити. Просто си представете по какъв начин през днешния ден полицията и спецчастите се оправят с терористи. Ето по този начин умират и тези ремсисти. им, не на тях.
 Дядовци-комунисти унищожават положителния ни министър председател Дядовци-комунисти унищожават положителния ни министър председател
Разбрали сте - дядото-комунист на бития студент Евгени Марчев бил част от пречките Борисов да не е имал късмет да учи в чужбина: това зая...
Паметната плоча на Петимата от РМС е подигравка с жертвите на комунизма - съвсем 7 милиона, без върхушката от Политбюро и спътниците на партизанските отряди. Неслучайно е била отстранена след 1989 година
По-любопитните биха намерили много информация по въпроса за какво са хипергероизирани тъкмо тези петима, в случай, че организацията е била многочислена, починалите нейни членове също надалеч не са единствено тези петимата. Защото митологизирането е част от пропагандата и стотици имена не правят работа.
Комунистическият режим е приет за незаконен както в Европа, по този начин и у нас, въпреки и чак през 2000 година Това наподобява не е съображение за упоменатия областен кмет да съблюдава законовите процедури. Те ще бъдат тествани от Столична община и има възможност паметната плоча да се озове в Музея на социалистическото изкуство, където ѝ е мястото.
Добро място е също по този начин мазето или гаража на оня много възрастен човек - при Сталин.
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР