Познат още като Малък Сечко, февруари настъпва тази година с

...
Познат още като Малък Сечко, февруари настъпва тази година с
Коментари Харесай

Синоптиците се напънаха и ето каква прогноза родиха за февруари

Познат още като Малък Сечко, февруари настава тази година с температури към климатичната норма, само че и с предстоящ нов циклон и снеговалежи към 2-4 февруари, сочат данните и прогнозите на екипа на Meteo Balkans.

Средните температури за месеца ще са по-ниски от януарските в Северна България и високите полета, като те ще са близки до нулата. Доста по-топло ще е в крайните южни региони - междинната месечна температура там ще бъде 2-5 градуса.
-->
Сумарният дъжд през месеца ще е към и над климатичната норма, която е от 30 до 60 л/кв.м. Очакваните дъждове в равнините ще са сред 50 и 80 л/кв.м. и много по-високи в планините - сред 60 и 100 л/кв.м.

Февруари и март планините са рискови поради по-високия риск от лавини - бързите стопляния дружно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и е причина за неустойчивост на снежната завивка.

Като цяло февруари няма да се отличава доста от януари, само че съгласно климатичните модели ни чакат повече процеси и снеговалежи. Една от аргументите е предстоящият слаб полярен ураган. Като резултат от него задържането на по-студения въздух не е допустимо и той се реалокира от полярните райони, нахлувайки над Северна Америка и Европа.

Времето през първото десетдневие на февруари

Времето ще бъде динамично, чакат се слаби снеговалежи по планините  и мощен западен вятър.

Към 2-6 февруари вероятността от прекосяването на средиземноморски циклон е много огромна. Към този миг моделите предвиждат, че той ще се вихри сред 2-3 февруари. Времето ще се скапва и на доста места ще паднат обилни превалявания от сняг.

След този интервал температурите във височина ще се намалят. Очакваното захлаждане ще е най-чувствително в планинските региони. Очакваните минимални температури ще са сред минус 7 до плюс 2°С, а оптималните - към 2-5°С.

Към края на първото десетдневие времето ще се задържи с раздрана облачност.

Времето през второто десетдневие на февруари

Облачността ще се задържи раздрана, а мъглите в равнините ще се завърнат. Отново ще се затопли, като в средата на десетдневието температурите ще над нормата. Валежи не се чакат.

Към края на второто десетдневие и при започване на третото времето още веднъж ще се скапе. Очакваме прекосяването и на леден атмосферен фронт и образуването на нов средиземноморски циклон.

Времето през третото десетдневие на февруари

През последните дни на месеца страната ни още веднъж ще е в плен на   динамично време. Максималните температури ще се намалят и ще са към нормата за този интервал на годината. Към този миг моделите предвиждат серия от средиземноморски циклони и повече превалявания.

Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията.

· Топло ли е в този момент, Великден ще е леден

· Малък Сечко, в случай че е топъл, Великден ще е леден.

· Ако през февруари котката се препича на слънце, то през март ще се крие на топло.

· Ако прегърми  през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

· Ако на Трифоновден (1 февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са цялостни, а в случай че вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР