Позицията на министъра на отбраната Стефан Янев за разполагането на

...
Позицията на министъра на отбраната Стефан Янев за разполагането на
Коментари Харесай

Мнението на военния министър за НАТО е лично, но той ще го отстоява и пред кабинета

Позицията на министъра на защитата Стефан Янев за разполагането на спомагателни войски на НАТО в България, споделена от персоналния му профил във Facebook, е персонална позиция в качеството му на министър на защитата, категорично упомената като такава в самия пост. Тя ще бъде отстоявана и при възникването на нужда от правенето на публична позиция на България, в случай че няма основна смяна в геополитическата среда, която да наложи смяна в това отношение. Това се споделя в позиция на Министерството на защитата в отговор на въпроси на " Дневник ". " В случай, че е налице нова динамичност в средата на сигурност, позицията може бъде приспособена надлежно ", се споделя още в известието.

Във вторник, в отговор на, Стефан, че в актуалната обстановка такова решение не би " кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес на България ". Премиерът, като означи, че това е персонална позиция на военния министър и не се съгласи с метода, по който е изразена.

На въпроса за какво решение за увеличение на наличието на НАТО в България не би кореспондирало със съюзните ползи и националния интерес на България, от МО споделят, че сходен метод може да докара до нежелано повишаване на напрежението в района. " Още повече, че на този стадий няма учредения следените процеси да се преглеждат като директна опасност за Алианса и съответната зона за сигурност. Най-добрият метод в тази посока е оптимално потребление на мирните средства и дипломацията ", е формалната позиция на военното министерство.

В отговор на въпрос от " Дневник " какви биха били нужните условия, с цел да бъде аргументирано решение за разполагане на спомагателни войски на НАТО в страната?, от МО споделят, че България е обезпокоена от възходящото напрежение по източния фланг на НАТО, а изложената от министъра на защитата позиция предстои на проверка при основна смяна в средата на сигурност в района.

" Обстоятелствата, които могат да аргументират вероятно решение за разполагане на спомагателни войски на НАТО на наша територия, са свързани точно с усложняване на средата на сигурност до степен, до която съответстващите процеси на милитаризация в тази част на света бъдат оцени като действителна и непосредствена опасност за сигурността на Алианса или на държава-членка. При подобен сюжет ще се създадат съответните разбори, като се отчетат националните ни ползи, и на тази основа ще се базират съответни политически решения ", споделят още от МО.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР