Позицията на ИТН по основните спорни въпроси с бившите им

...
Позицията на ИТН по основните спорни въпроси с бившите им
Коментари Харесай

ИТН се оплете в позицията си за Рашков и правителството

Позицията на Има Такъв Народ по главните противоречиви въпроси с някогашните им сътрудници остава неразбираема, в последна сметка. Това пролича в различаващите се отзиви, които показаха водещи депутати от партията по въпроса за съставянето на държавно управление и за избора на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за ръководител на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. Новото предопределение на Рашков беше главното изискване, което „ Продължаваме промяната ” сложи, с цел да взе участие в договаряния за кабинет, както и приемането на препоръчаното от групировката антикорупционно законодателство.

Против нови договаряния по каквито и да било тематики се разгласи Станислав Балабанов. Според него Рашков, като вътрешен министър, не е съумял да извърши нужните промени в Министерство на вътрешните работи и да държи под надзор подчинените си, които осигурявали " чадър " над виновника за тежката злополука в София. " Когато си върхът на иглата в тази държавна институция, ще носиш отговорност. Когато се случват толкова нелицеприятни за нас неща в общественото пространство, един минстър на вътрешните работи излиза и си подава оставката ", отсече той. Депутатът се усъмни, че Рашков е постигнал каквото и да било в региона на антикорупцията. " Той няма една обществена демонстрация, която да потвърждава неговата битка с корупцията. Как за една година нямаше един задържан върховен служител за корупция? ", попита реторично Балабанов. И изрично съобщи: " Не, няма да го подкрепим! "

Малко по късно обаче съпартийката му Ива Митева заяви :  " Ако бъде направено предлагането за Бойко Рашков и Народното събрание работи, ние ще го подкрепим. " По думите й, странното към вътрешния министър в оставка е, че името му е било съответно записано в плана за управническа стратегия, който е бил обсъждан с Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България. Затова от Има Такъв Народ поискали да се зачеркне името.

За антикорупционното законодателство Балабанов повтори позицията на партията си, че импортираният проектозакон би трябвало доста деликатно да се разиска и преработи. Иначе, счита той, се изправяме пред риска бъдещият ръководител на КПКОНПИ да бъде отхвърлен от Конституционния съд, както се случи с сегашния началник на КЕВР. За този и всички други дефекти в предлаганото законодателство Балабанов упрекна " един неприятен правист от Министерския съвет ". Веднага посочи, че има поради Лена Бориславова - началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. А Ива Митева съобщи, че партията ще поддържа плана на антикорупционен закон, откакто бъдат направени всички оферти по него.

Другият проблем за Балабанов е съпредседателят на Политическа партия Асен Василев, който соцлидерът Корнелия Нинова счита да предложи за министър-председател. С това в партията на Слави Трифонов катогорично не са съгласни. Според Балабанов името на Василев не е било обсъждано в договарянията за държавно управление, водени до момента. Ако беше, Има Такъв Народ щеше да напусне консултациите, твърди той. Балабанов отхвърли обвиняванията, че партията му „ потапя ” следващ парламент. Той дори съобщи, че Има Такъв Народ е направила услуга на страната, като я е отървала от „ жълтопаветните лицемери ” – като имаше поради „ Демократична България ”. Депутатът счита, че Нинова би трябвало да върне мандата още в понеделник. Той беше също толкоз безапелационен, че партията му няма да се върне на масата на договарянията през идната седмица.

Митева оцени възможностите за кабинет като дребни. В същото време обаче тя уточни, че ако съпредседателят на Демократична България Христо Иванов им изиска амнистия, ще видят дали нещо не може да се направи. Тази конвенционалност в говоренето на Митева явно опонира на категоричността, с която се показва Балабанов.

ЗАРАДИ РАШКОВ

Според Корнелия Нинова точно номинацията на Бойко Рашков е главната причина Има Такъв Народ да напусне договарянията. Това показа соцлидерът. Тя уточни, че когато е била обсъждана проектопрограмата на кабинета, хората на Трифонов са настояли името на шефа на Министерство на вътрешните работи да отпадне като претендент за КПКОНПИ. Според Нинова ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " са се уплашили от желанието на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България да продължат " безкомпромисната битка с корупцията и дръпнаха Има Такъв Народ ". В същото време обаче, тя загатна, че по време на договарянията представителите на Трифонов са се държали " безусловно правилно и диалогично ".

Водачът на левицата съобщи, че Националният съвет на Българска социалистическа партия ще се събере в понеделник и вторник, с цел да разиска какво да прави предвид на новата обстановка. Официалното си решение социалистите ще обявят най-вероятно в сряда, тъй като преди този момент би трябвало да беседват и с сътрудниците си Политическа партия и Демократична България след съвещанието на съвета. Нинова подсети, че през септември м.г., когато партията й също получи третия мандат, всички са желали да го задържи допустимо най-дълго, с цел да бъдат признати значими закони. На същото мнение е бил и президентът Румен Радев. " Сега се държи по друг метод. Интересно за какво ", зачуди се соцлидерът, само че не направи догатки.

Христо Иванов - съпредседателят на Демократична България, който говори  по-късно, уточни, че десницата е имала поради човек с различен профил за началник на КПКОНПИ: с " не толкоз богата политическа биография в предишното, по-професионален, по-неутрален ". По думите му, методът, по който Рашков плаши ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, обаче го " прави доста подобаващ за поста ".

Десният политик съпостави държанието на Слави Трифонов с дете, което се е обидило от метода, по който приказват за него съучениците му в тоалетната. Той позволи, че държанието на Има Такъв Народ се дължи или на " тежка политическа некомпетентност " или на превръщането на партията в инструмент, посредством който да се унищожи опцията за политическа опция на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Въпреки всичко обаче, Иванов счита, че би трябвало да се положат спомагателни старания за съставянето на държавно управление, тъй като подобен е ползата на страната.

СЪДБАТА НА КЕВР

В настоящия случай, счита Корнелия Нинова, е належащо време, с цел да бъде определен нов ръководител на енергийния регулатор КЕВР, откакто досегашният му - Станислав Тодоров, беше отхвърлен с решение на Конституционния съд. Водачът на Българска социалистическа партия обаче призна, че не може да каже по какъв метод би трябвало да се действа по случая при новата политическа обстановка.

Христо Иванов също открои разрешаването на проблема с КЕВР като една от главните задания, която стои пред политиците сега. Това десният политик изтъкна като мотив да се забави връщането на третия мандат назад на президента. 

Радослав Рибарски - народен представител от " Промяната ", след Нинова, че парламентарната енергийна комисия, която той оглавява, е в подготвеност да стартира процедура по желание на нов началник на регулатора. Но посочи, че за тази цел ще бъдат нужни най-малко 3 седмици. Кандидатури не са били обсъждани до момента, твърди той. За Има Такъв Народ той сбито и огорчено съобщи: " Такъв сътрудник не поисквам на никого ".

Даниел Митов, зам.-председателят на ГЕРБ-СДС, обаче подсети  за някогашния ръководител на КЕВР Иван Иванов, който беше определен с поддръжката на някогашните управляващи и беше сменен от " Промяната ". Митов цитира неназовани конституционалисти, съгласно които след решението на Конституционен съд Иванов би трябвало да се върне отпред на регулатора.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР