„Позицията на българското правителството спрямо Северна Македония не се отличава

...
„Позицията на българското правителството спрямо Северна Македония не се отличава
Коментари Харесай

Огнян Минчев: България се отчуждава от Северна Македония

„ Позицията на българското държавното управление по отношение на Северна Македония не се отличава от позицията, която в инертен вид се поддържа през последните 30 години и която не е донесла нищо за националния ни интерес “.

Това сподели политологът Огнян Минчев в предаването " Неделя 150 " по БНР.

Той изрази страдание, че страната ни продължава да поддържа гледни точки, които до момента не са донесли особени резултати. „ Като тази позиция с фиксирането единствено върху историческата тематика. Когато фокусираме двустранните връзки единствено върху тази тематика, сътворяваме предпоставки за отчуждаване, не за доближаване, и рискуваме по-нататъшно отчуждение “, разяснява политологът.

По думите на Огнян Минчев страната ни би трябвало да има метод, който да обезсили позициите на обичайна агитация и да се опита да трансформира македонците в по-близки за нас хора. „ В наш интерес е районът да бъде интегриран, да сме в положителни връзки с нашите съседи и да бъдем интегрирани в обща икономическа система и в една система за сигурност. Ако създадем стъпки в противоположната посока, то от това ще се възползват силите, които са заинтересувани от разделянето на района, от слагането му в нестабилна обстановка и в позиция на конфликт “.

Минчев е безапелационен, че България няма потребност да прави взаимни отстъпки, тъй като въпросът е в това по кое време кой въпрос можем да сложим. „ Ако антибългарската интерпретация на македонската история, която беше в основата на пропагандата в продължение на десетилетия, бъде изчистена, всичко останало е въпрос на време. Идентичността не е нещо, което се трансформира с указ, даже и да можеш да го декретираш “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР