Не просто „забъркване с робот“: Училищният район на Джорджия въвежда AI в класните стаи, започвайки от детската градина

...
Появата на изкуствения интелект повдигна въпроси относно неговото въздействие върху
Коментари Харесай

Появата на изкуствения интелект повдигна въпроси относно неговото въздействие върху креативността и критичното мислене. Докато някои училища забраняват използването на AI в класните стаи, един училищен район в окръг Гуинет, Джорджия, влезе ол-ин, стартирайки учебна програма, която въвежда технологията в класните стаи, като се започне от детската градина.

Подходът надхвърля класовете по роботика и компютърни науки. Учителите и учениците прегръщат изкуствения интелект в почти всеки преподаван предмет, от английски до час по изкуство. Засега изглежда, че машините печелят ученици, родители и учители, но има още много да се учи.

В основното училище Patrick в Бъфорд, Джорджия, на около час извън Атланта, първокласниците са "програмиране" на тухлички Lego, като част от урок, включващ творческо решаване на проблеми. Повече от просто блокове, те изграждат запознанства с технологии, като iPad, които са част от пилотна програма за държавни училища, която се опитва да подготви учениците за предизвикателствата и възможностите, които идват с възхода на AI.

Дори и да не знаят какво означава „AI“, младите учащи вече знаят как да го използват. Шестгодишната Оливия надхвърли урока и измисли как да програмира сензор да реагира на определени цветове.

Компютърни науки за всички.

„В момента AI е толкова популярна модна дума, но ние всъщност правим това от няколко години“, каза Сали Холоуей, директор на AI и компютърни науки за областта. „За нас той мисли за: какво трябва да знаят и правят нашите деца, за да са готови за бъдещето си? Ние не винаги се забъркваме с робот. Но това, което правим, е да ги учим как да мислят и да решават проблеми с тези инструменти."

Понякога обаче те се забъркват с роботи – проектират, кодират и измислят идеи.

В гимназията Seckinger в Бъфорд учителят по социални науки Скот Гафни въвежда технологията по не толкова очевидни начини. Учениците искат от ChatGPT да анализира години данни за трафика, след което да използва констатациите, за да им помогне да измислят решения за по-безопасни пътища.

Gaffney каза, че преди пет или 10 години, без тази технология, към този урок щеше да се подходи много по-различно. „Това вероятно щеше да отнеме около четири или пет дни“, каза той. „Начинът, по който мислят тези деца, те обработват информация толкова бързо. Така че, ако можем да им дадем нещо предизвикателно в реално време, те са много ангажирани с него.“

По всички оценки машинното обучение е нещо децата ще трябва да продължат да се ангажират с тях, след като влязат в работната сила. Едно проучване на McKinsey Global Institute изчислява, че 10% от работните места, създадени до 2030 г., ще бъдат в непознати досега области и повечето ще видят поне някакво ниво на автоматизация.

Надолу по коридора в час по изкуство, Студентите бяха помолени да нарисуват скица, след което да въведат описание на скицата в генератор на изображения с изкуствен интелект, което доведе до дебати дали компютърно създадените произведения са ги вдъхновили да променят оригиналния си дизайн.

Един ученик каза: „Като цяло не помогна наистина с това, което исках или търсех.“

Друг студент каза: „Използването на AI понякога помага аз. Понякога е хаос. Друг път всъщност идва с няколко неща, които мога да използвам, като определени ъгли на главата."

Но когато се стигна до въпроса за художествената цялост, никой не помисли, че AI изкуството е „истинско“ изкуство.

„ИИ просто взема работата на всички и просто я събира в колаж“, каза едно момиче. „Технически, не е оригинално.“

Това е продължаващ дебат, тъй като границата между подпомаганото от изкуствен интелект обучение и директния аутсорсинг все още се определя.

Учителят Гафни беше попитан дали смята, че децата ще използват AI, за да изневеряват на академичната си работа, когато се запознаят по-добре с него.

„Когато бях в гимназията, имаше едно нещо, което се появи, от което всички бяха наистина разстроени, наречено Google! И те си мислеха, че това наистина ще съсипе образованието. И не е т“, каза той.

Студент от Принстън казва, че новото му приложение помага на учителите да намерят измами на ChatGPT Технологията надушва студентското плагиатство

Все пак администраторите признават, че има много неща, които те – и всички ние – все още не знаем за технологията .

„Ние водим с етични разговори относно ИИ“, каза Сали Холоуей. „Само защото можем може би не означава, че трябва.

„Мисля, че това наистина отваря вратата да им позволим да изберат проблемите, които искат да изследват, и след това, да се надяваме, полага основата за накъде се насочват и нещата, с които ще се сблъскат в реалния свят", каза тя.

Присъединете се към нас през цялата седмица за нашата специална поредица „Училищни въпроси" на „CBS Mornings“ и „ Вечерни новини на CBS с Нора О'Донъл", за повече истории за това, което е в главите на ученици, учители и родители.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР