Повишено ниво на опасното вещество акриламид е открито в белгийски

...
Повишено ниво на опасното вещество акриламид е открито в белгийски
Коментари Харесай

Европейска система за опасни храни алармира: Тровят българите с бисквити, които причиняват рак!

Повишено равнище на рисковото вещество акриламид е намерено в белгийски бисквити, които се продават и на българския пазар, сигнализира Европейска система за бързо обявяване за рискови храни.

Акриламидът е систематизиран от Международната организация по проучване на рака като евентуален канцероген (група 2А). Установено е, че може да порази нервната система на индивида и да аргументи раздразнения на кожата, които да доведат до рак на кожата. Получава се при пържене на въглехидрати.

Освен в България и Белгия бисквитите се продават във Франция, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Испания и ОАЕ.

В същото време от Българската организация по сигурност на храните оповестиха, че изтеглят от пазара детски био бисквити с усет на ябълка, марка „ Белкорн “, с партиди: L164802/29.11.2017 и L171905/12.05.18. Бисквитите са спрени от реализация поради съществуването на Акриламид над допустимите стойности.
Незабавно след приемане на известието по Системата за бързо обявяване за храни и фуражи /RASFF/, БАБХ предприе дейности по изтеглянето на засегнатия артикул.

Партида L164802/29.11.2017 година е публикувана в комерсиалната мрежа в интервала от март до май 2017 година, а съвсем цялата партида L171905/12.05.2018 година е налична в склада компанията адресат.

По наставление на Агенцията компанията адресат в България е уведомила всички свои клиенти за изтеглянето на горепосочените партиди. Публикувана е и информация на интернет страницата на компанията и са сложени известия на магазините на компанията за евакуиране на нотифицираните артикули.

Приканваме потребителите, закупили такива артикули, по опция да ги върнат в комерсиалния обект, от който са ги закупили.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР