Повишаването на телесната температура често придружава от настинки, бактериални и

...
Повишаването на телесната температура често придружава от настинки, бактериални и
Коментари Харесай

Народна медицина за сваляне на температура

Повишаването на телесната температура постоянно съпровожда от настинки, бактериални и вирусни инфекции. За да облекчат положението на пациента лекарите предписват антипиретични лекарства. Но какво се случва, в случай че към този момент сте взели оптималната доза антипиретик? Как можете да намалите телесната си температура без медикаменти?

Понякога се случва и човек да е не запомнил да вземе медикаменти със себе си, само че е вдигнал висока температура и наоколо няма аптеки. Какво да прави тогава? Нека разгледаме някои похвати на националната медицина за понижаване на температурата.

Пиене на доста течности за събаряне на температура

При настинки и вирусни инфекции лекарите предписват да се пият течности щедро, с цел да може човек по-лесно да извежда токсините от тялото, да попълня запасите от изгубени течности и да има с какво да се поти - би трябвало да приемате доста потребни питиета. Те би трябвало да са топли, само че не горещи. Болният би трябвало да отпива на дребни глътки един път на минута, с цел да не провокира повръщане. Можете да пиете както елементарна вода, по този начин и компоти, чай, плодови питиета.

Обтривания и обливания за събаряне на температура

Обтриванията са остарял способ за намаление на телесната температура. За да извършите това, забрадка, парче плат или гъба се навлажняват в 34-36 градуса хладка вода (не ледена, с цел да се избегне конвулсия на кръвоносните съдове). Болният се избърсва (обтрива): лицето, крайниците, торса. Също по този начин се предлага да се избърсват и зони с огромни кръвоносни съдове - челото, гънки по слабинните, под мишниците, подколенната ямка.

Някои предлагат тялото да се обтрие със примес от вода и алкохол в равни количества или с вода и оцет в съответствие 3:1.

При по-упорита температура може да се направи обливане (да се вземе душ) с хладка вода, с температура не по-ниска от 35 градуса. Не би трябвало да прилагате тези способи, в случай че болният има студени тръпки, студени крака, крампи, сърдечни болести, деца под една година.

Компреси за събаряне на температура

 Компрес с извара за събаряне на температура Снимка: Стоянка Русенова

Компресите с забрадка, напоена с хладка вода или оцет, разперен във вода, (1:3) са един от най-използваните способи за събаряне на температурата. Най-често се слагат на челото, като кърпата се сменя, щом се затопли. Могат да се слагат под мишниците, на стъпалата, на гънките на лактите и коленете. Някои предлагат при упорите висока температура да се увие цялото тяло в чаршаф, пропит с вода и напръскан с оцет.

Други разновидности за събаряне на температура са:

- компресите с извара на челото и на стъпалата;

- намазване на стъпалата, гънките и челото със недопечен белтък;

- компрес на челото с вода, в която са разтворени 5 с.л. захар;

- компрес на гърдите с мед и жълтък (1:1), затрупан с вестник за през нощта;

- компрес на стъпалата с мед;

- резени картофи, потопени в оцет, се поставят на челото и се покриват с мокра кърпа;

- затоплени 2 с.л. растително олио се смесват с 2 скилидки пресован чесън или малко лук и се мажат стъпалата;

- примес от един белтък, 3 с.л. оцет и една щипка сода за самун, с която се мажат челото, гънките на лактите.

Лед за събаряне на температура

Друг метод за намаление на телесната температура е използването на лед тук-там, където са ситуирани огромни съдове - челото, ингвиналните гънки, под мишниците, сгъвките зад колената. За да извършите това, натрошете леда, поставете го в торба, която е увита в забрадка, с цел да избегнете измръзване. Тази процедура се прави в продължение на 5-7 минути, не повече, след 15 минути може да се повтори.

Само имайте поради, че използването на студени предмети върху тяло с висока температура може да провокира конвулсия на кожните съдове. И даже когато температурата на кожата спадне, има възможност температурата на вътрешните органи да се увеличи - това положение може да бъде рисково. Следователно този способ за намаление на температурата се употребява в рискови случаи.

Клизма за събаряне на температура

Клизмата може да бъде и ефикасен способ за намаление на температурата, при изискване че цялата инжектирана вода се отделя от тялото, вместо да се нагрява и всмуква в кръвта. Водата за клизмата би трябвало да е с 2 градуса по-ниска от телесната температура на индивида сега. В никакъв случай не би трябвало да се прави хладна клизма, в противоположен случай е вероятен конвулсия на кръвоносните съдове. Клизма не се прави при настинка, студени крака, податливост към гърчове и със сърдечни недостатъци, както и при деца под една година.

Естествени антипиретици за събаряне на температура

 Билки за събаряне на температура

Естествените антипиретици (температуропонижаващи вещества) се намират в плодовете и растенията. Те могат да оказват помощ за намаление на телесната температура. Някои растения съдържат салицилова киселина, аналог на аспирина, единствено че в по-ниска централизация. Тези естествени лекове включват малини, ягоди, череши, черно и алено френско грозде, сини сливи, портокали, грозде или стафиди.

Медът също по този начин съдържа салицилова киселина.

Плодовете могат да се употребяват под всякаква форма, само че е по-добре под формата на плодови питиета, чай и конфитюр. Просто би трябвало да внимавате, тъй като тези артикули могат да провокират алергична реакция.

Може да си приготвите температуропонижаваща напитка от прясно мляко с половин ч.л. куркума и щипка черен пипер. Можете да приготвите чай от настърган джинджифил или примес от мед, настърган джинджифил и сок от лимон, от която да хапвате. Друг вид е да накиснете 1 ч.л. синапено семе в чаша топла вода за 5 минути и да я изпиете.

Има и потогонни билки като риган, босилек, невен, цвят от черен бъз, липов цвят, бял равнец, мащерка, мента, брезови пъпки и други

От билките (един тип или композиция от няколко) се подготвя чай: 1- 2 с.л. билка на 200 мл вряща вода, запарва се и се прецежда. Изпива се топъл, може с мед и лимон. След това се предлага болният да легне и да се завие с нещо топло. При изпотяване телесната температура спада, като безусловно би трябвало да се преоблече със сухи облекла.

Не забравяйте, че за всяко заболяване е по-добре да не се самолекувате, а да потърсите здравна помощ от доктор, който ще предпише лекуване и ще помогне да се избегнат затруднения.

За да си помогнете със изпитани средства от националната медицина, разгледайте тези здравни предписания. Много сполучлив е и този компрес против висока температура.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР