Повишаването на производителността в България е ключът към по-висок икономически

...
Повишаването на производителността в България е ключът към по-висок икономически
Коментари Харесай

Ниска производителност на българската икономика - има ли добри примери

Повишаването на продуктивността в България е ключът към по-висок стопански напредък. След коронавирус рецесията обаче високо ефикасните компании изгубиха пазарни дялове, а това докара до понижаване на общия растеж на продуктивността. Защо продуктивността на българската стопанска система остава ниска и въпреки всичко има ли положителни образци?

Комбинация от фактори дефинират продуктивността на националната стопанска система, а по този начин и на фирмено равнище - квалификацията на личния състав, софтуерните нововъведения и достъпът до капитали. Бизнесът към момента продължава да наема чиновници, които не са задоволително готови от просветителната система и се постанова да взе участие в процеса.

" Работодателят би трябвало да се погрижи за образованието и квалификацията на служащите и чиновниците. Отговорност в тази посока би трябвало да има и просветителната система, респективно страната, само че и цялото ни общество ", съобщи Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ".

" Един артикул на просветителната система минимум му трябват 12-13 години, да не приказваме за придобиване на спомагателни познания и умения са 20 и продължаващо образование. Тази трудност на нещата нормално плаши политиците и неналичието на тази визия е основна ", добави Руслан Стефанов, основен икономист в Центъра за проучване на демокрацията.

България има голям достъп до капитал - частен и обществен.

" Вижте западните Балкани - ние имаме повече запас от задачите Западни Балкани - 6 страни взети дружно ", добави Руслан Стефанов.

В същото време България е измежду страни с най-ниски равнища на капиталообразуване - под 20% у нас спрямо други страни от Централна Европа, където надвишава 25-30%. Друг проблем е образованието, което би трябвало да бъде дълготрайна цел без значение от политическите рецесии.

Освен капитал и подготовка за повишение на продуктивността на българската стопанска система са нужни нововъведения и технологии.

" Българските компании употребяват едва осведомителните технологии, от гл. т. ръководство на процесите. Покрай пандемията това се разви и сътвори усещането за бързо експлоадиране на този бизнес, само че действително българските консуматори остават доста деликатни ", съобщи Руслан Стефанов, гл. икономист в Центъра за проучване на демокрацията.

Голямa част от българския бизнес остава затворен пред забележителното по-големите благоприятни условия както за Колко значимо е за българския бизнес внедряването на нововъведения, и разширението на пазарите.

Примерът е от " Софийска вода ", което е общинското дружество, само че се ръководи от частна компания, а това отваря вратата за внедряване на научни постижения, софтуерни нововъведения и актуален мениджърски метод.

За последните няколко години покачват продуктивността с 6% с осъществяване на планове и потребление на интернационално ноу-хау.

" Опитали сме се безусловно всичко допустимо, което може да цифровизираме, да го създадем. Използвали сме и патентовани разработки на Веолия, с които съумяваме да направляваме надлежно пречиствателните станции. Дигитализирахме в конкретика някои от нашите действия свързани с измерването и контрола на водоподаването по този начин наречения план смарт метъринг, отдалечено отчитане на водоподаването и водовземането ", сподели още Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ".

Това води до прогресивно понижаване на загубите на вода сега - към 38%, спрямо останалата част от страната, където загубите са над 60%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР