Повишаването на лихвените проценти след Covid от европейските централни банки,

...
Повишаването на лихвените проценти след Covid от европейските централни банки,
Коментари Харесай

Жилищните пазари в Западна Европа отчитат спадове в цените

Повишаването на лихвените проценти след Covid от европейските централни банки, поради по-висока инфлация, увеличи и разноските за заеми, разноските за финансиране както за бизнеса, по този начин и за физическите лица. Освен, че докара до усложнения с покупката на първо жилище, оказа и доста негативно влияние върху съществуващите притежатели на жилища с ипотеки с изменчив лихвен %, ипотеки с закрепен лихвен %.

Пазарите за недвижими парцели в Обединеното кралство и Европейски Съюз започнаха да демонстрират признаци на уязвимост при започване на тази година. Цените на жилищата във Англия паднаха с най-бързия си ритъм от 14 години. Според данни от Nationwide цените на жилищата във Англия са паднали с 5,3% от януари до август. По данни на Rightmove демонстрират през август цените на жилищата са потънали с 1,9%, написа уеб сайтът Realty.

Жилищният бранш в Германия не е в по-завидно състояние. Стойността на жилищата в Германия е намаляла с 6,4% от юни 2022 година, с 0,9% спад в Берлин и 5,5% спад в Мюнхен. Ръководителят на Централната асоциация на немската строителна промишленост Феликс Паклепа чака цените на недвижимите парцели в Германия да останат ниски в близко бъдеще. Освен това в последно време доста строителни компании в най-голямата стопанска система в Европа приключват активността си.
 Три европейски пазара, които са съществено затънали в имотни рецесии
Три европейски пазара, които са съществено затънали в имотни рецесии

Дори богатите страни се борят с цените на жилищата

Цените на жилищата във Франция също са в развой на закъснение. Париж отбелязва най-ниските равнища на цените на жилищата от четири години насам, като спадът в Париж е от 4,1% от юни 2022 година до юни 2023 година. Това е най-голямата промяна на годишна база през последното десетилетие.

Тенденцията на спад в цените на недвижимите парцели в Обединеното кралство и Европа евентуално ще продължи

Така най-малко е мнението на икономистите. Централната банка на Франция предвижда, че цените на жилищата на вътрешния пазар ще се стабилизират, откакто ипотечният пазар се възвърне. Френското ипотечно кредитиране е намаляло с към 50 на 100 през последните две години. Текущият " taux d " usure " (максималния ипотечен лихвен процент) от към 5,5 % докара до понижаване на утвърждението на нови молби за заем. Освен това френските налози върху парцелите скочиха доста, а това " разкара " евентуалните купувачи на жилища.

Докато цените на жилищата във Англия, Франция и Германия понижават, разноските за наем там се повишават. В Лондон наемите са нарастнали с 13% а от 2022 година насам и сега е приблизително 2600 $ на месец.

Ключов фактор, който поддържа нарастването на цените на наемите в британската столица, е високият % на свободни офиси, защото от ден на ден чиновници избират да работят отдалечено.
 Богатите страни ще страдат най-вече от рецесията в жилищния бранш в Европа, която едвам стартира
Богатите страни ще страдат най-вече от рецесията в жилищния бранш в Европа, която едвам стартира

Срив на новото строителство и съмнителни ограничения на държавните управления са измежду проблемите в бранша

Освен във Англия и в Германия има по-високи наемни цени, изключително в огромните градове. В Мюнхен наемателите са се справяли с 16% по-високи наеми през юни 2023 година, спрямо тези от юни 2022 година В Берлин нарастването е 14%.

Франция регистрира нарастване на цените с 5,5% през последните четири години и по-малко налични жилищни площи за наемане, защото предлагането е намаляло със 17%, до момента в който търсенето е скочило с 15%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР