Повишаването на лихвените проценти от централните банки по света може

...
Повишаването на лихвените проценти от централните банки по света може
Коментари Харесай

Световната банка подчерта опасността от рецесия заради лихвите

Повишаването на лихвените проценти от централните банки по света може да провокира световна криза през 2023 година, предизвести Световната банка, представена от BBC.

Централните банки покачиха лихвените проценти със степен на синхронност, невиждана през последните пет десетилетия “, с цел да се оправят с растящата инфлация, се споделя в известието на финансовата институция.

„ Но това прави заемите по-скъпи и може да забави икономическия напредък “, прибавят от организацията.

Предупреждението от Световната банка идва преди срещите за паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати и Английската централна банка през идната седмица, на които се чака двете централни банки още веднъж да покачат лихвените проценти.

В четвъртък Световната банка съобщи, че световната стопанска система е изправена пред най-рязкото си закъснение от 1970 година Институцията показва, че съгласно ново прочуване

трите най-големи стопански системи в света - Съединени американски щати, Китай и еврозоната, внезапно се забавят “.

„ При тези условия даже сдържан удар върху международната стопанска система през идната година може да я насочи към криза “, се споделя в известието.

Световната банка също по този начин прикани централните банки да координират дейностите си и да „ споделят ясно решенията за политиката, с цел да понижат нужната степен на стягане “.

Инфлацията доближи 40-годишен връх в Съединени американски щати и Обединеното кралство през последните месеци. Това се дължи както на по-голямото търсене, защото пандемичните ограничавания се облекчиха, по този начин и на войната в Украйна, която докара до растеж на цените на силата, горивата и храните.

В отговор членовете на централната банка покачиха лихвените проценти, с цел да охладят търсенето от страна на семействата и бизнеса. Големите нараствания на лихвените проценти обаче усилват риска от криза, защото могат да доведат до закъснение на стопанската система.

Централните банкери нормално не оказват въздействие върху политически решения на своите сътрудници. В предишното обаче те са координирали дейностите си в поддръжка на международната стопанска система.

През 2007 година световната финансова рецесия беше провокирана от срив при високорисковите ипотечни заеми в Съединени американски щати. Кризата стана факт след колапса на капиталовата банка Lehman Brothers през септември 2008 година Месец по-късно Фед, дружно с Европейската централна банка и централните банки в Канада, Швеция и Швейцария, взаимно намалиха главните си лихвени проценти.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР