Повишаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на Турция до края

...
Повишаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на Турция до края
Коментари Харесай

Ердоган се похвали с чудо, нарече Турция изгряваща звезда

Повишаването на брутния вътрешен артикул (БВП) на Турция до края на 2021 година ще доближи двуцифрено число, което ще трансформира страната в " изгряваща звезда на XXI век ". Това разгласи президентът Реджеп Таийп Ердоган.

„ Турция е изгряваща звезда с помощта на добре премислена политика. Тя се трансформира в една от двете страни в света, чиито стопански напредък през първата година на пандемията беше позитивен. Ще реализираме двуцифрен растеж на Брутният вътрешен продукт за тази година “, сподели турският водач в тирада пред функционерите на ръководещата партия в провинция Газиантеп.

По думите му когато ръководената от него Партия на справедливостта и развиването е пристигнала на власт в Турция през 2002 година, запасите на Централната банка са били едвам 27,5 милиарда $, а дългът към МВФ - 23,5 милиарда $.

„ Днес приказваме за 120 милиарда $ в запаси на Централната банка и никакъв дълг към МВФ. Годишният размер на износа на Турция доближи рекордните 221 милиарда $... Наскоро се пробваха да разпалят суматоха в страната с невижданите опити за манипулиране на валутния пазар, само че взехме решение този проблем единствено за един час “, добави Ердоган.

Миналата седмица централната банка на Турция реши да понижи дисконтовия % от 15% до 14%, което провокира внезапен спад на турската валута - в понеделник доларът доближи рекордните 18,4 лири. Вечерта на същия ден обаче спадът на националната валута беше сменен със доста нарастване, вследствие на което лирата компенсира загубите от последните седмици.

Рязко подсилване на лирата стартира в понеделник, откакто Ердоган разгласи нови ограничения за стабилизиране на валутата. Правителството ще насърчи депозитите в лири, като компенсира загубите на вложителите.

През януари турската валута се търгуваше при курс от 7,4 лири за $.

По-рано водачите на главните опозиционни партии в Турция упрекнаха Ердоган в икономическа непросветеност и приканиха за предварителни избори. Турският водач отхвърли апела, като сподели, че президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат по проект през юни 2023 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР