Повишаване на посещаемостта след края на пандемията отчитат от Регионалния

...
Повишаване на посещаемостта след края на пандемията отчитат от Регионалния
Коментари Харесай

Регионалният исторически музей във Враца отчита скок на посещаемостта

Повишаване на посещаемостта след края на пандемията регистрират от Регионалния исторически музей във Враца. Директорът Георги Ганецовски разяснява, че спрямо първото тримесечие на 2022 година през второто е регистрирано три пъти повишение на визитите в музея и надлежно приходите му.
Георги Ганецовски показа доклада за миналата година. По думите му като цяло ползата към РИМ-Враца доближава равнищата от 2019 година. Сериозен е растежът в личните доходи вследствие на продажба на билети, беседи, наеми и активността на музейния бутик. Данните от финансовата информация демонстрират нарастване на приходите с 13,21% по отношение на миналата финансова 2021 година
Внимание заслужава културно-масовата активност като значим акцент в активността на музея, защото обгръща разнообразни публики, от всички възрастови категории, изясни още Ганецовски. „ Имаме доста дейна активност. Вече се отваряме и към най-малките от детските градини. Своеобразен връх реализираха и етнографите с целия годишен цикъл в българската обредна система, от който  всичко беше осъществено под формата на работилници “. 
Ганецовски открои и свършеното по време на избавителните археологически изследвания на два обекта, разкрити при построяването на пътя Мездра-Ботевград, край селата Дърманци и Люти дол.
Край село Дърманци дейностите към момента не са завършени на половина, работата там ще продължи и напролет. На този стадий са открити 22 обредни ями от тракийския интервал, ранно-желязната ера (V-VI век преди Хр.) По думите на Ганецовски от планове подемен материал могат да се вършат заключения какви жертви са били принасяни от локалното население. Открити са керамични съдове, елементи от конски боеприпаси, фрагменти от принадлежности. Друг забавен извод е, че на база откритото тук и при разкопките на „ Калето “ край Мездра - край Дърманци е живеело по-бедно население, добави още шефът на РИМ-Враца. 
По време на другото избавително археологическо проучване-  в землището на село Люти дол, е локализиран некропол от Късното средновековие – края на 17-и в. началото на 18-и в., изясни за Българска телеграфна агенция ръководителят на изследването Александра Петрова.  Намерени са монети и на султан Мустафа II, както и материали от праисторията – преходният интервал сред халколита и бронзовата ера, четвърто хилядолетие преди Хр., само че те не са си на мястото, а са се свлекли вследствие на естествените ерозионни процеси. 
В региона на селото това е втори археологически обект, който е локализиран. През 2021 година е оголен римски некропол с кремация, II-IV век. От този некропол, през миналата отчетна година,  в РИМ Враца е направена реорганизация на гроб с кремация, с достоверните материали и материали, които са претърпели реституция. „ Говорим за монети на император Каракала, фибула, съдове от керамика и една непокътната цяла чаша от римско стъкло “, описа още археологът Александра Петрова. Реконструкцията се намира в зала „ Археология “ на РИМ-Враца./ БТА 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР