Повешените нива на реките в Югозападна България след обилните валежи

...
Повешените нива на реките в Югозападна България след обилните валежи
Коментари Харесай

Няма пострадали хора след обилните дъждове, съобщиха от Националния оперативен щаб

Повешените равнища на реките в Югозападна България след изобилните превалявания през вчерашния ден и през днешния ден станаха аргументи в две села да бъде оповестени отчасти бедствено състояние. В радомирското село Негованци са наводнени шест къщи, които се намирах в ниската част на обитаемото място. Едно семейство е било евакуирано. Придошлата река Бистрица стана причина отчасти бедствено състояние да бъде оповестено и в кюстендилското село Гърляно. Ситуацията към този момент е овладяна. Екипи на " Пожарна сигурност и отбрана на неселението " и спасители работеха за премахване на проблемите при четири моста. 
Водите на Бистрица подкопали основите на 4 моста, които са укрeпени навреме. С бетонови блокове се укрепва дясната част на моста от интернационалния път за ГКПП-Гюешево, сподели началникът на районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " комисар Светлин Георгиев . Има паднали леки постройки в някои от дворовете. Няколко стълба от електропровода са съборени или наклонени, има скъсани проводници. Няма потърпевши или застрашени хора, добави кметът Паунов. За тежка обстановка следствиие дъждовете оповестиха и от кризинсния щаб към общината в Дупница. На ул " Васил Разсолков " в кв. " Горна махала " в Дупница придошлата река Отовица отнесла подпорна стена на къща. Дворът е под вода. На място са пристигнали хората от спешния щаб и от работа Пожарна сигурност. Взето е решение, с оглед заплахата от рухване на къщата, живеещите да бъдат евакуирани. Мъжът и дамата предпочели обаче да отидат при свои близки. Дворовете на 6 къщи са отводени в с.Ваксево, община Невестино, която изпратила тежка техника на място, споделиха от кметството.
От Националния действен щаб оповестиха, че няма потърпевши хора след изобилните дъждове. Близо 150 са постъпилите сигнали за наводнени улици, дворове и запушени шахти. В областите, където дъждът към момента не е спрял продължава наблюдението на водоемите.Високи  са равнищата на огромните реки на територията на област  Благоевград, само че към момента са под сериозните правила. Въпреки високите равнища, съществени разливи не се следят.  Обемите на огромните язовири и по-малките водоеми са в възможни и безвредни правила. През миналото денонощие най-сериозни проблеми преваляванията сътвориха в региона на София. Нивата на всички реки на територията на Столична община са нараснали. Общо  25 сигнала са получени през нощта в столицата за проблеми основани от поройните дъждове. 
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев регистрира на заседание при премиера, че няма застрашени хора в страната, както и че превантивните ограничения са дали резултат.Спокойно е към този момент и в София. Спокойно е и в Южна България, и в Югозападна България, където се изляха най-вече дъждове, само че в действителност най-вече бяха в София. Знаете реките, които излязоха. Сега следим единствено изхода на река Искър от София към Нови Искър. Надявям се, че няма да има и там проблеми. Очакваме до ранните часове на утрешния ден, че към този момент няма да има проблеми с оттоците от водите в София.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР