Повечето от тях са насочени към деца с увреждания или

...
Повечето от тях са насочени към деца с увреждания или
Коментари Харесай

Коледа с кауза

Повечето от тях са ориентирани към деца с увреждания или възрастни хора

Да подарим нещо, което ще помогне на различен

 

Поредната Коледа, когато търчим в търсене на дарове за близки, без да знаем какво тъкмо желаят и дали няма да го изхвърлят още на втория ден. Или пък да го пуснат за продажба в OLX, както в последно време статистиката сочи, че се случва с доста от подаръците.

От няколко години избрани организации са се насочили към това по какъв начин хем да подаряваме, хем да зарадваме някой различен, който го е направил от сърце. Да назоваваме коледното извършване на покупки " идея " е неуместно, само че да зарадваме по едно и също време двама души - получаващия и произвеждащия, това е към този момент да се почувстваш като Дядо Коледа. Колко пъти ще ти се случи в живота? А в случай че самият ти изобретиш нещо, което прилича работилницата на въпросния Дядо и мнозина те последват, това е същински шанс. Повечето от тези организации са се насочили към хора в неравностойно състояние, които желаят да работят, само че страната ги е запратила в девета глуха, по тази причина и за тях Дядо Коледа няма.

След една сходна равносметка Красимира и Елисавета основават работилница и магазин ОЛЕ МАЛЕ, с цел да съберат на едно място труда на майки на деца с увреждания, които, заради полагането на всекидневни грижи за децата им, са възпрепятствани да посещават нормалното си работно място и по кое време по насила, по кое време по обич, са разкрили своето второ предопределение - да творят с ръцете си. Това дава на майките финансова и персонална самостоятелност и непосредствено въздейства върху качеството им на живот - на тях и техните деца. Изработват главно декорации. При покупката цената на продукта отива непосредствено при майката - вие заплащате както цената му, по този начин и доставката. Така човек може да помогне на тези дами да работят от у дома, като се грижат за малчуганите си, в това време се снабдява с нещо красиво, направено от най-грижовните ръце на света. И не на последно място - може самият той да се почувства като Дядо Коледа, правейки два подаръка по едно и също време.

Друг автентичен метод да извършите коледен подарък и да помогнете на младежи в неравностойно състояние е " Социалната чайна " - там младежи, които преди малко са навършили 18, напуснали са обществен дом и работят, защото надали другаде биха получили късмет за работа. Те продават кафе и чай, само че в това време и брандирани чаши и други съдове, като с парите от тях се подкрепя навлизането на тези младежи в обществото. Този план е основан от Мая Донева и Стояна Стоева във Варна, само че към този момент го има в други градове.

Детските рисунки са най-искреният и топъл подарък, който можеш да поднесеш за празниците. Ателие " Прегърни ме " в София отваря порти за изоставени деца и ги среща с изкуството. Заедно с художници, актьори, писатели и публицисти, децата четат, илюстрират приказки, играят спектакъл, беседват. Учат се да имат бъдеще. Ако закупи детска рисунка оттова като коледен подарък, човек може да поддържа и шанса на тези деца да имат бъдеще.

Операция " Плюшено мече " също е една от ориентираните към деца, които са в неравностойно състояние. Интересното там са акциите, с които може да се подарява за тези малчугани. Едната от акциите е " Дари рождения си ден ", а другата " Дари сватбата си ". По този метод младоженците или рождениците приканват, вместо техните посетители и другари да влагат пари в дарове, да ги преведат непосредствено на избрани обществени домове, или да поддържат съответно дете в развиването му.

Темата за добротата към болните деца изплува по Коледа, след което внезапно понижава. Въпреки това има и целогодишни стратегии за поддръжка на сходни дела, които не отмират тогава, когато решим да изхвърлим новогодишното дръвче. Част от родителите обаче са решили да се погрижат и за хлапета, които не са в неравностойно състояние, само че заради пандемията са се оказали в такова. Мариета Бонева от Бургас направи цяла група в обществените мрежи, наречена " Коледа за всички деца ". Става дума за малчуганите, които учат отдалечено, тъй като родителите им не желаят да се тестват. Но тъкмо затова децата не могат и да вземат участие в коледното празненство в учебно заведение. В листата на тази група са посочени всички деца и родители, които са декларирали присъединяване, като концепцията е родителите на едно дете да създадат жест към друго, изпращайки му подарък. По този метод малчуганите, изолирани в домашно образование, няма да се усещат изключени от връстниците си. Учениците от централните столични учебни заведения пък по традиция подаряват на децата от обществените домове нещо направено от тях, или пък дрешки и обувки. С ковида през предходната година този развой беше спрял, само че тази година още веднъж има школа, които събират пари и дрехи за връстници. Някои даже провеждат базари с създадени от тях предмети и подаряват получената сума в пансионите. 119-то СУ да вземем за пример е открило дълготрайна връзка с един от тези обществени домове и децата ги подкрепят освен по Коледа, а и когато и да е.  

Ако желаете да подарите нещо по-екстравагантно на приятелите си и в случай че те имат екологична настройка, може да им подарите игра, чиято идея е ориентирана към опазването на кафявите мечки. Каузата на WWF е тъкмо за тях. Организацията сътвори настолната игра WheelVille, която показва тематики като стабилно развиване, кръгова стопанска система и нововъведения по занимателен и учебен метод, като в това време включва и цялото семейство - в нея могат да вземат участие до четирима души. Средствата, събрани от продажбата на настолната игра, отиват в организацията за опазването на кафявите мечки в България, които застрашително понижават. Играта е подобаваща за деца над 12 години, като, несъмнено, мама и тате би трябвало да се включат в нея.

Доста други организации са се прицелили в грижата за възрастни хора - Центърът за езикова подготовка " Интелект " провежда коледен обяд и новогодишна вечеря на хора от старешки дом в Пловдив. За страдание няма организации, които да подкрепят пенсионери с минимални пенсии, които не живеят в сходни домове. Появиха се обаче и заведения от вида гурме, които афишират, че в случай че поръчаш храна за у дома, можеш да платиш и куверт за " човек в потребност ". Белким някой пенсионер си хапне чер хайвер.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР