Повечето от нас вярват, че осемчасовият сън при възрастните е

...
Повечето от нас вярват, че осемчасовият сън при възрастните е
Коментари Харесай

Колко часа да спим? Заблудите

Повечето от нас имат вяра, че осемчасовият сън при възрастните е предписание. Но това може да единствено до време, т.е. до достигането на избрана възраст. Екип откриватели от университетите в Кеймбридж, Англия, и Фудан, Китай, са открили, че седем часа сън дневно евентуално е идеалното количество за хората на междинна възраст и при възрастните като цяло.

Според проучването, оповестено в списание Nature Aging, седемчасовият сън е най-благоприятен за положителните познавателни качества и за психическото здраве.

Изследователите са проучили данни от близо 500 хиляди души на възраст сред 38 и 73 години. Те са разкрили, че както незадоволителният, по този начин и несъразмерният сън имат връзка с утежняването на когнитивните резултати и душевното здраве.

Авторите на проучването отварят една скоба: 94% от участниците са били с бял цвят на кожата. Затова не е несъмнено, че резултатите са годни и за цветнокожите, или пък за хората от други етнически групи или културни общности.

Друг значим фактор е постоянството. Най-добри резултати са посочили хора с несъществени съмнения в своя режим на спане за дълги интервали от време, придържащи се към въпросните " златни " седем часа. Казано по различен метод: незадоволителните 4 часа сън преди значима среща не могат да бъдат " обезщетени " на идната нощ даже със сън с дълготрайност, примерно от 10 часа.

" Добрият сън е значим на всички стадии от живота, само че това важи изключително с напредването на възрастта ". Това твърди Барбара Сахакян, учител в университета в Кеймбридж и съавтор на проучването. Учените считат, че неналичието на сън евентуално попречва процеса на пречистването на мозъка от отрови.

Те настояват още, че нарушаването на бавно-вълновия или на дълбокия сън може би утежнява и познавателните качества. Когато дълбокият сън е нарушен, това се отразява на консолидацията на паметта и може да докара до струпване на амилоид.

Амилоидът е протеин, който, в случай че не действа добре, може да аргументи отлагания в мозъчните съдове, присъщи при някои от формите на деменция.

" Намирането на способи за усъвършенстване на съня при възрастните може да е от главно значение за подпомагането на положителното психологично здраве и благоденствие. А също по този начин и за отбягване на утежняването на когнитивните качества, изключително при пациенти с душевен разстройства и деменции ", показва още Барбара Сахакян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР