Повечето хора консумират кафе сутрин, за да набавят необходимата енергия,

...
Повечето хора консумират кафе сутрин, за да набавят необходимата енергия,
Коментари Харесай

Кафето е здравословно, освен при следните грешки

Повечето хора употребяват кафе заран, с цел да набират нужната сила, с която да стартират своя ден. Много малко вероятно осъзнават, че кафето ни обезпечава и голям брой изгоди за здравето. Кафето е богато на рибофлавин - витамин B2, който нормално не се открива в доста храни, само че оказва помощ на тялото да разгражда питателните субстанции.

Според изследване на Neural Regeneration Research, в една чаша се съдържат полифенолни антиоксиданти , които могат да оказват помощ за предотвратяване от болести като рак, сърдечно-съдови болести, възпаления, диабет вид 2, невродегенеративни болести и появяването на метаболитен синдром.

Според сп. Nature потреблението на кафе би могла да подкрепи при изгарянето на известно количество калории .

Въпреки тези налични позитиви за здравето, не всички хора съумяват да им се радват, тъй като позволяват неточности при приготвянето или избора на своята кофеинова напитка.

Първата неточност е пазаруването на мляно кафе . Въпреки че това доста улеснява утринната консумация, някои от изгодите на напитката могат да бъдат изгубени.

Франсис Ларгеман-Рот - специалист по хранене и уелнес и създател на книгата " Хранене в цвят”, предлага закупуването на кафе на зърна и мелене единствено на нужното количество заран директно преди консумация.

Втората неточност е потреблението на нефилтрирано кафе . Според изследване оповестено в European Journal of Preventive Cardiology, измежду хората, които пият филтрирано кафе се следят по-ниски равнища на смъртност от тези, които пият нефилтрирано кафе или въобще не пият кафе.

Според откривателите нефилтрираното кафе съдържа субстанции, които покачват холестерола в кръвта. Използването на филтър ги отстранява и понижава вероятността от сърдечни удари и преждевременна смъртност.

Третата неточност е прибавянето на подсладители . Освен спомагателните калории в напитката и вероятното наддаване на тегло, могат да се следят и други негативи върху тялото, като поява на кариеси или засилени възпалителни процеси.

Четвъртата неточност е прибавянето на сметана . Въпреки че прибавянето на малко количество не би засегнало всички позитиви, при невъздържание една чаша кафе може да се трансформира в сериозна калорийна бомба.

Петата неточност е третирането на кафето като десерт и поръчване на напитка, която прилича повече сладолед, цялостен със сиропи, бита сметана и захарни пръчици.

Шестата неточност е потреблението на горещо кафе от пластмасови чаши за еднократна приложимост. Множество проучвания демонстрират, че яденето или пиенето от всевъзможен тип нагрята пластмаса, даже и тези, които не съдържат BPA, може да бъде нездравословно за здравето на човек.

Седмата неточност е рядкото разчистване на кафемашината . Нейната топлота и непрекъсната влага основава съвършената среда за живот на редица микроорганизми.

Осмата неточност е резултат от късната консумация на кафе. Проучване оповестено в Science Translational Medicine, свързва късната консумация на кофеин със закъснение на циркадния темп на индивида, което може да способства за възходящия брой проблеми със съня, пред които са изправени доста хора.

Тези нарушавания в съня сами по себе си въздействат негативно на здравето на човек.

Друга неточност, която някои хора вършат е да купуват подготвени кофеинови питиета от магазина , които стоят там с месеци и затова не водят до никакви позитиви за здравето.

Последната десета неточност е, че хората не избират добре изпечени зърна кафе . Колкото по-дълго се пече кафето - т.е. колкото по-тъмни са зърната, толкоз по-голямо е количеството антиоксиданти, които те съдържат.

Според изследване оповестено в European Journal of Nutrition, потреблението на по-тъмно кафе може да подкрепи отбраната на човешкото ДНК от увреждане.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР