Повечето беларуси не искат страната им да участва във войната,

...
Повечето беларуси не искат страната им да участва във войната,
Коментари Харесай

Защо в Русия подкрепят инвазията в Украйна, а в Беларус - не?

Повечето беларуси не желаят страната им да взе участие във войната, а някои даже се бият за Украйна. В какво се корени огромната разлика в настроенията в Москва и Минск?

Голямата поддръжка на руснаците за войната в Украйна се удостоверява както от допитванията на държавните социологически центрове, по този начин и от самостоятелните социолози. По данни на държавния ВЦИОМ 71 % поддържат така наречен " специфична интервенция ", а 21 на 100 не я утвърждават. Сходни са и данните на социологическата организация " Обществено мнение " - 65 % са " за ", 17 на 100 - " срещу ".

Тези сведения се удостоверяват и от резултатите от самостоятелните допитвания: по данни на " Радио Свобода ", които се базират на две самостоятелни изследвания, 71 % от руснаците се гордеят с войната в Украйна.

В Беларус, който е съдружник на Русия, сходни огромни изследвания не се организират, само че данните на самостоятелните социолози рисуват една напълно друга картина. Според " Чатъм Хаус " 28 % от жителите на Беларус поддържат дейностите на Русия, само че считат, че тяхната страна не би трябвало да взе участие в спора. Други 25 % поддържат цялостен неутралитет на Беларус, а едвам 3 на 100 биха подкрепили присъединяване на беларуски военни в спора.

Руснаците имат вяра, че са заобиколени от врагове

Руският политолог Абас Галямов обаче е по-скоро песимистичен към данните от допитванията от Русия. Според него сега е невероятно настроенията на руснаците да бъдат измерени. " Общественото мнение е в шоково положение. А когато обществото е в потрес, не може да формулира съответна позиция към протичащото се - то е под въздействието на страстите, а не на разсъдъка и логиката. " Галямов се базира и на атмосферата на боязън и съмнение в обществото, която кара несъгласните да пренебрегват тези допитвания.

Галямов счита, че към една трета от руснаците поддържат войната твърдо, а останалите - ситуативно, под въздействие на страстите. " Руснаците са привикнали да имат вяра на Путин във връзка с външната политика. Те от деца са научени, че в близост има доста врагове, на които би трябвало да противостоят. Щом е казано, че украинците са врагове, значи са врагове ", изяснява специалистът. Според него поддръжка на войната оказват аполитичните хора, само че с увеличението на икономическите проблеми утвърждението ще намалее.

Руснаците виждат страната си като империя

Беларуският социолог Андрей Казакевич на собствен ред показва, че " за руснаците е обикновено да възприемат страната си като империя, която управлява и въздейства на своите съседи и дефинира ориста на света. В такава обстановка положителното отношение към външнополитическите начинания, в това число военните, е напълно разумно събитие. В последните десетилетия не сме видели обществото да се опълчва на интервенциите в Грузия, Украйна или Сирия, по-скоро противоположното - това постоянно е било обсъждано като значим детайл от " изправянето на крайници " ".

Различията в отношението към войната в Русия и в Беларус произтича, от една страна, от историческата памет, от друга - от степента на доверие към държавните институции, считат беларуските социолози и политолози. Генадий Коршунов от Центъра за нови хрумвания отбелязва: " За беларусите войната не е черно-бяла, а единствено черна. Всичко това проличава ясно в отношението към Деня на успеха: в Русия той минава под мотото " можем да го повторим ", до момента в който логиката на беларусите е друга - " в никакъв случай повече ". "

Официално Беларус е на страната на Русия във войната против Украйна, само че Минск по този начин и не е изпратил войски отвъд границата. Вместо това президентът Лукашенко е изправен пред редица провокации - от ден на ден беларуски бойци отиват да се бият на страната на Украйна, а зачестяват и сведенията за саботажи против значими за войната жп линии в Беларус, които са употребявани от съветските сили.

Съвсем неотдавна шефът на украинските железници Александър Камишин прикани беларуските си сътрудници да стартират " война по релсите " и да не извършват получените заповеди да транспортират съветски войски към Украйна. " Релсите са най-ефективният път за обезпечаване на доставки на врага. Ако тези линии се пресечен, ситуацията ни би могло фрапантно да се усъвършенства ", съобщи той.

Що се отнася до доверието към държавните институции, социологът Казакевич споделя, че макар всички проблеми сега, няма съображение да се счита, че съветската власт не управлява електоралното болшинство - затова доверието и поддръжката на държавните самодейност са разумни. " Ситуацията в Беларус е друга: политическата рецесия не е преодоляна, властта се поддържа от не повече от една трета от популацията. "

Ролята на пропагандата

И беларуските, и съветските специалисти означават значимостта на пропагандата и нейните разлики в двете страни. Политологът Казакевич споделя, че до момента в който на съветските управляващи им се отдава да управляват осведомителното пространство, в Беларус държавните медии имат публика от 25-35 %. Социологът Коршунов също акцентира, че в Беларус има мощни самостоятелни медии, извоювали свое пространство, което е в контрастност с общото потапяне в съветските разкази.

Руският политолог Дмитрий Орешкин счита, че Владимир Путин се е погрижил посредством пропаганда и агитация да си построи верен облик: " Пропагандният уред в продължение на години набиваше в главите на хората следното: Обиждат ни и ни унижават, би трябвало да се надигнем на крайници. А Западът по този начин или другояче би наложил наказания, защото ни ненавижда. Респективно Путин е прав, нанасяйки сигнален удар ". Той добавя, че и в Беларус има агитация, само че тя е на Лукашенко, който е заинтригуван от личния си суверенитет, не има вяра в триумфите на Путин и на този декор се пробва да усъвършенства връзките си със Запада.

Орешкин изяснява, че с помощта на пропагандата, руснаците възприемат тази война като отбранителна, макар че се води на непозната територия. Но рано или късно поддръжката за войната ще стартира да понижава, предвижда Абас Галямов. " Буквално след няколко месеца тя ще стартира да се разпада и утвърждението ще спадне до една трета ", споделя той. " И в случай че войната се трансформира в продължителна, сходно на тази в Афганистан, тогава известността ѝ ще се срине още. Ако се проточи, тази война ще постави завършек на режима на Путин ", обобщава политологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР